Hlavní obsah

Zloději ukradli půltunovou barokní sochu

Právo, sve

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Česká Lípa

Českolipští policisté pátrají po pachatelích krádeže půltunové barokní sochy svatého Antonína Paduánského z obce Stvolínky na Českolipsku.

Článek

Ke krádeži vzácné kulturní památky, která stála na 170 centimetrů vysokém podstavci u silnice asi 500 metrů před obcí Stvolínky ve směru od Zahrádek na Litoměřice, mohlo podle policie dojít mezi 15. až 21. dubnem.

„Oznámení o krádeži včera učinilo nezávisle na sobě hned několik občanů, kteří si ztráty všimli. Není však zřejmé, který den přesně socha ze svého místa zmizela,“ vysvětlila mluvčí českolipské policie Ivana Baláková, která vyzvala možné svědky nebo osoby, jež mohou k případu sdělit cokoliv podezřelého, aby se obrátili na tísňovou linku 158.

Pískovcová socha je evidovaná jako kulturní památka, její hodnota byla zatím předběžně vyjádřena na nejméně 100 000 korun. Cena však může ještě vzrůst po posouzení veškeré dokumentace a historických záznamů.

Podle policie lze s pravděpodobností rovnající se jistotě předpokládat, že si krádež sochy někdo objednal a dobře za ni zlodějům zaplatil. „Zloději nejspíš museli použít moderní těžkou techniku, aby dva metry vysokou a nejméně 500 kilogramů vážící sochu vůbec pohnuli z místa,“ upozorňuje Baláková na fakt, že si zlodějů nejspíš někdo všiml, jen jim třeba nevěnoval pozornost, anebo se mylně domníval, že jsou zloději zaměstnanci nějaké údržbářské firmy.

Jako méně pravděpodobné se jeví to, že pracovali bez využití zdvihacího zařízení, v takovém případě se na krádeži muselo na místě podílet víc jak pět lidí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám