Hlavní obsah

Zloději okradli loni seniory o 38 miliónů. Zneužívají telefonní seznam

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Každý rok je u nás spácháno téměř 7500 trestných činů na seniorech. Víc než tisícovku z nich zneužijí podvodníci, kteří z nich vymámí statisíce. Nejčastěji se představují jako zaměstnanci O2, proto se operátor připojil k boji proti těmto hyenám.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační snímek

Článek

Touha po sociálním kontaktu a pomalejší myšlení. To jsou dva hlavní důvody, proč si zloději vybírají za své oběti seniory. Většinou vše začíná tím, že otevřou telefonní seznam a hledají staročeská jména.

„Vyhledají si jména jako Marie, Božena nebo Anastazie a pak buď volají, nebo rovnou domácnost navštíví. Vzhledem k tomu, že ženy se dožívají vyššího věku, tvoří oběti zlodějů ze sedmdesáti procent,“ uvedl kriminalista specializovaný na tuto problematiku Miroslav Adamčík.

Rekordních osm set tisíc

Letos drží smutný rekord 81letá seniorka z Moravy, k níž přišla falešná pracovnice vrátit přeplatek za elektřinu tisíc korun.

„Ukázala ženě pětitisícovku s tím, jestli by jí nemohla rozměnit. Pozorovala, odkud peníze bere, a pak požádala o sklenici vody. Ze stěny v obýváku jí během toho ukradla 810 000 korun. Pachatelku se dosud nepodařilo vypátrat,“ zveřejnila největší letošní krádež kriminalistka Markéta Soudilová.

Zachránil ji bankovní poplatek

V loňském roce při 1174 případech obrali podvodníci seniory o 38 140 000 korun. To, že naletět může každý starší člověk, dokládá i případ další 81leté paní.

„Babičce naší kolegyně jednou zazvonil telefon s tím, že volá syn, aby mu půjčila 300 000 korun a předala je jeho kamarádovi, kterého za sebe posílá. Starší žena se s falešným přítelem svého syna tedy vydala do banky, kde ji ovšem naštval úředník, který po ní chtěl za výběr této částky 500 korun. Rozčilená zavolala synovi a ten okamžitě odhalil, že se někdo jeho matku snaží podvést. Přivolal policii a ta už si na pachatele v bytě babičky počkala,“ přidala další příběh policistka Zuzana Pidrmanová.

Nejčastější způsob, jak okrást seniora, je kontaktovat ho přes pevnou telefonní linku. Proto se její provozovatel O2 spojil s policií a v mezinárodní den seniorů, který se ve středu slaví, startují kampaň – Nebojíme se říkat ne.

Varovné plakáty

Rady, jak se nenechat okrást, bude O2 v rámci kampaně rozesílat svým zákazníkům nad 60 let domů a plakáty s varováním nalepí na telefonní budky i dveře domů.

„Rady a případy podvodů lze najít na www.radimeseniorum.cz, a navštíví-li je náš pracovník, jež musí mít identifikační kartu, vždy si mohou jeho jméno ověřit na bezplatné lince 800 130 027,“ sdělila Lucie Jungmannová z tiskového oddělení operátora.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám