Hlavní obsah

Zloději, kteří šli na trezory s trhavinou, půjdou do vězení

Právo, Patrik Biskup

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Plzeň

Dva zloděje, kteří vykrádali trezory pomocí výbušnin, poslal v pondělí Okresní soud Plzeň-jih do vězení. Pavel Tauchen a Pavel Kočovský dostali za krádež, poškozování cizí věci a nedovolené ozbrojování pětileté tresty.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Pavel Tauchen (vpravo) s Pavlem Kočovským na lavici obžalovaných.

Článek

"Provedenými důkazy, zejména vyjádřením expertů na genetiku a pyrotechniku, bylo spolehlivě prokázáno, že skutky spáchali obžalovaní," řekla předsedkyně senátu Alena Rundová.

Stačila jim plastická trhavina, rozbuška, dva dráty a plochá baterie. Do většiny nedobytných pokladen se tak hravě dostali a přišli si na statisícové částky. Podle státního zástupce způsobili krádežemi škodu za bezmála sedm set tisíc korun.

„Celkem se vloupali do devíti objektů na různých místech republiky,“ řekl žalobce Zdeněk Slepička. Pachatele usvědčily DNA a pachové stopy zajištěné z místa činu. To byl klíčový důkaz obžaloby.

Vzorek DNA mi odebrali násilím proti mé vůli. Je to celé divné...
obžalovaný Pavel Tauchen

Zásahová jednotka zatkla třináctkrát soudně trestaného Tauchena s Kočovským letos v lednu na Vinohradské třídě v Praze. Při zadržení u nich detektivové našli trhavinu s rozbuškami, kterou používali při otvírání trezorů. Oba obžalovaní u soudu popřeli, že by se trestné činnosti dopustili.

„Vzorek DNA mi odebrali násilím proti mé vůli. Je to celé divné, protože v národní databázi DNA nesouhlasí jméno mé matky ani sestry,“ prohlásil třiačtyřicetiletý Tauchen, který je částečně ochrnutý na levou ruku.

Postřelen při útěku před policisty

Je to památka na policisty, kteří ho v roce 1999 při zatýkání postřelili, když byl na útěku z vězení. K výbušninám se rovněž neměl. Řekl, že jen zaslechl, jak se Kočovský chlubí ještě s dalšími dvěma kamarády, že tou trhavinou vyhodili do vzduchu garáž podnikatele v Kladně.

Kočovský u soudu naopak tvrdil, že trhavina patřila Tauchenovi. „Nechal si ji u mě doma v igelitce. Myslel jsem si, že je to součást nějakého ohňostroje. Několikrát po mně chtěl, abych mu tou červenou hmotou naplnil krabičku a přinesl mu ji i s rozbuškou,“ prohlásil Kočovský, který si v minulosti odseděl za krádeže deset let.

Reklama

Výběr článků

Načítám