Hlavní obsah

Zloděj v Praze vyměnil diamanty v hodnotě 200 miliónů za bezcenné minerály

Právo, Stáňa Seďová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Neuvěřitelné krádeže se dopustil muž, po kterém pátrají pražští policisté, jejich kolegové z Ruska i Interpol. Objednal si diamanty za 200 miliónů korun z Ruska, přijel si je prohlédnout do Prahy, jenomže druhý den už nezvedl telefon. Zaměstnanci české společnosti obchodující s diamanty poté s hrůzou zjistili, že zájemce o koupi všechny kameny, které měl v ruce, vyměnil za bezcenné zirkony.

Muž vyměnil diamanty přímo před kamerouVideo: Novinky/Policie ČR

 
Článek

Lidé, kteří mu na míru objednané diamanty předváděli, si ničeho nevšimli. Policie je po téměř ročním pátrání ve slepé uličce a prosí veřejnost o pomoc.

Muž byl podle pražských detektivů znalec, který se v diamantech vyzná. Prokázal se falešnými ruskými doklady, mluvil rusky a i typově odpovídal člověku pocházejícímu z bývalých sovětských republik. Jedna z největších krádeží v historii Česka se odehrála 4. a 5. července minulého roku v obchodě s diamanty v centru Prahy.

Foto: Policie ČR

Zloděj na záznamech kamer

Pojišťovna, která škodu společnosti uhradila, je v koncích, a tak se rozhodla přislíbit skutečně štědrou odměnu za užitečnou informaci, která by vedla k vypátrání pachatele. Za informaci vyplatí pojišťovna, která si nepřála být jmenována, 50 000 eur.

Za vrácení diamantů 500 tisíc eur

„Pokud by diamanty někdo skutečně vypátral a vrátil, vyplatí mu pojišťovna až 10 procent z hodnoty odcizených kamenů, maximálně však do výše 500 tisíc eur,“ potvrdil výši odměny za informace a nalezení několika pytlíčků s diamanty právní zástupce pojišťovny Jiří Jarušek.

Zloděj diamantů v ceně 200 miliónů korun měl podle kriminalistů podobně šikovné ruce jako kdysi vychytralí skořápkáři.

„Zřejmě každý diamant, který vzal do ruky, i za přítomnosti dalších lidí, dokázal v ruce vyměnit za zirkon, aniž by to někdo postřehl. Kameny objednával přesně na míru, aby je nakoupil pro investory, takže je pravděpodobné, že zirkony vypadaly úplně totožně. Když ale pak druhý den už muž nezvedal telefon a nedokončil smluvený obchod, zkontrolovali prodejci speciálním přístrojem kameny a zjistili, že místo diamantů jsou v krabičkách bezcenné zirkony,“ popsal průběh loupeže vedoucí vyšetřovatel Petr Kvítek.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám