Hlavní obsah

Zloděj v Lidicích ukradl sochu z památníku dětských obětí války

– Lidice

Neznámý zloděj ukradl z pietního území v Lidicích na Kladensku zhruba metr vysokou bronzovou sochu. Byla součástí sousoší znázorňujícího 82 lidických dětí, které zemřely v bývalém nacistickém koncentračním táboře v Polsku. Mluvčí kladenské policie Jana Šteinerová v pondělí řekla, že se cena ukradené sochy odhaduje na 220 000 korun.

Foto: Profimedia.cz

Památník v Lidicích

Článek

Podle ředitele lidického památníku Milouše Červencla existují nejméně dvě varianty, proč socha zmizela. Domnívá se, že ji ukradl sběrač kovů nebo že si krádež objednal nějaký sběratel uměleckých předmětů. "Přikláněl bych se k tomu, že to je na objednávku," řekl Červencl. Po pachateli policie pátrá.

Sousoší znázorňuje 82 lidických dětí, které zemřely v červenci 1942 v koncentračním táboře v polském Chelmnu. Za celou dobu existence pomníku nebyl podle internetových stránek památníku na sousoší podniknut žádný vandalský útok ani pokus o jeho krádež.

Samotný památník podle Červencla býval častým terčem zlodějů a vandalů především dříve, kdy byly například krádeže okapů nebo vykrádání aut na denním pořádku. Nejznámější je prý případ z roku 2008, kdy neznámí pachatelé rozbili vstupní dveře do památníku, odkud odcizili kasičku na dary se zhruba 10 000 korunami. "Pachatele se nikdy nepodařilo najít. Tenkrát jsme dostali od ministerstva kultury peníze na zvýšenou ostrahu, která památník hlídá každou noc," poznamenal Červencl.

Kasička shodou okolností podle něj zmizela ve stejném týdnu, kdy zloději ukradli 824 bronzových destiček se jmény z náhrobků obětí nacismu na Národním hřbitově v Terezíně na Litoměřicku. Památníku tehdy způsobili škodu přes 1,7 miliónu korun. Soud později tři zloděje z Terezína poslal do vězení na 4,5 roku čtyři roky a 3,5 roku.

Autorkou sousoší nazvaného Památník dětským obětem války je sochařka Marie Uchytilová, která na něm spolupracovala až do své nenadálé smrti s manželem Jiřím Hamplem. Své životní dílo umístěné v Lidicích však nikdy nespatřila - prvních třicet soch bylo instalováno až v roce 1995, posledních sedm o pět let později.

Lidice jsou v Česku považovány za jeden ze symbolů nacistického teroru za druhé světové války. Nacisté je vypálili v červnu 1942. Důvodem byla domnělá souvislost jednoho z lidických občanů s atentátem na zastupujícího říšského protektora Reinharda Heydricha.

V obci bylo tehdy zastřeleno 173 mužů, ženy byly internovány v koncentračním táboře v Ravensbrücku a děti, kromě několika vybraných na poněmčení a batolat do jednoho roku, zavraždili nacisté plynem ve vyhlazovacím táboře. Celkem zemřelo 340 lidických obyvatel. Po ukončení války se zpět do vlasti vrátilo 143 lidických žen a 17 dětí.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám