Hlavní obsah

Zločinec v 73 letech přepadl banku, když ho pronásledovali, vystřelil

– Praha • Aktualizováno
Novinky, Petr Nový

Pobočka České spořitelny v Křenově ulici na pražských Petřinách byla v pátek ráno přepadena. Pachatelem je 73letý muž, který při útěku použil svou zbraň a vystřelil, aby ho lidé nepronásledovali. Ti se ale nedali odradit a přivolané policisty k muži dovedli.

Článek

Dnes 73letý pachatel byl podle informací Novinek do roku 1978 mnohokrát trestaný, od té doby však sekal dobrotu a problémy se zákonem neměl. Až do pátečního rána, kdy s kuklou na hlavě a nabitou zbraní v ruce přišel do banky loupit.

Štábu Novinek lupič na otázku, co ho k činu v jeho letech vedlo, neuměl odpovědět. „To bych já chtěl vědět sám,“ řekl. „Jsem vystřelil jednou do vzduchu,“ uvedl muž jakoby na vysvětlenou na otázku, proč střílel. Předtím musel dlouhé desítky minut klečet ve sněhu.

„Případ byl policistům oznámen po deváté hodině, po obsluze za přepážkou si chtěl se zbraní v ruce vynutit vydání peněz. Pak se dal na útěk. Svědci přepadení ho však sledovali, a pomohli tím k jeho dopadení již po sedmnácti minutách,“ řekl Novinkám mluvčí pražské policie Tomáš Hulan.

Chtěl lidi zastrašit

Doplnil, že prchající muž vystřelil ze své zbraně dvakrát do vzduchu, aby lidi zastrašil. Nikdo naštěstí nebyl zraněn.

„Svědci se zachovali rozumně, nepokoušeli se ozbrojeného muže zadržet, ale sledovali ho a zavolali policisty. Přispěli tak výrazně k jeho zadržení,“ doplnil Hulan.

Muž si z banky nějaké peníze odnesl. „Zjišťujeme, jestli v případu není souvislost s přepadením stejné pobočky banky před rokem,“ uvedl Hulan. Ze svědeckých výpovědí zaměstnanců totiž vyplynulo, že zadržený lapka tuto pobočku s největší pravděpodobností přepadl již v minulém roce.

O pachateli policisté hovoří jako o recidivistovi, neboť policejní evidence prozradily, že byl v minulosti již desetkrát soudně trestán za obdobnou trestnou činnost.

"Za tuto loupež hrozí zadrženému v případě odsouzení trest odnětí svobody až na deset let," uzavřel Hulan.

Reklama

Výběr článků

Načítám