Hlavní obsah

Zločinec, ale ne vrah, tvrdí o Švábovi obhajoba. Žalobce žádá pro gang tři doživotí

Právo, Radim Vaculík

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Státní zástupce Vladimír Mužík žádá v kauze tzv. Švábova gangu hned u tří z celkově sedmi členů skupiny nejvyšší možný, tedy doživotní trest. Ten by měl podle něj dostat i údajný šéf gangu Michael Šváb. Jeho obhájkyně o něm však tvrdí, že je zločincem, nikoli ale vrahem.

Foto: Petr Hloušek, Právo

Michael Šváb

Článek

Kromě Švába by si doživotí podle Mužíka zasloužili také jeho komplici Libor Skopalík a Petr Klement, přičemž posledně jmenovaný měl údajně obě vraždy bohatých českých podnikatelů osobně spáchat.

Pokud by úternímu návrhu žalobce pražský městský soud při předpokládaném čtvrtečním vynesení rozsudku vyhověl, padlo by v rámci jednoho procesu nejvíce doživotních trestů v novodobé historii českého zločinu.

Státní zástupce ve své úterní závěrečné řeči uvedl, že dokazování obě vraždy, další únosy, vydírání a v jednom případě i loupež prokázalo. Všechny skutky prý gang dopředu naplánoval, a to i včetně násilných smrtí dvou podnikatelů z let 2012 a 2013.

Už od roku 2000 jakmile se objeví na svobodě, tak páchá únosy.
Státní zástupce Vladimír Mužík

„Jsou to mimořádně závažné zločiny, přičemž jedna z těch vražd byla provedena zvlášť brutálním způsobem,“ připomněl žalobce Mužík případ milionáře z listopadu 2012, kterého údajně Klement nejprve škrtil fólií a poté umlátil ranami kamenem do hlavy kdesi v poušti ve Spojených Arabských Emirátech.

Na adresu samotného Švába státní zástupce uvedl, že byl jednoznačně mozkem celé skupiny, jde o recidivistu, jehož možná náprava je velmi ztížená. Ze zosnování vražd ho prý usvědčily mimo jiné SMS zprávy, v nichž prý už s předstihem uvedl, že první ze zavražděných podnikatelů „zmizí“.

„Už od roku 2000 jakmile se objeví na svobodě, tak páchá únosy,“ dodal Mužík směrem ke Švábovi.

Jemu, Liboru Skopalíkovi a údajnému vykonavateli vražd Klementovi tedy navrhl nejpřísnější možný trest, který původně hrozil i Danielu Dimitrovovi. Žalobce o něm podle svých slov rovněž uvažoval, ale protože Dimitrov „přispěl jako tzv. spolupracující obviněný k objasňování trestné činnosti organizované skupiny a svého činu litoval“, navrhl mu výjimečný trest u samé spodní hranice sazby, která činí dvacet až třicet let.

Zhruba dvacetileté vězení pak Mužík požaduje také pro druhého z dvojice obžalovaných bratrů Skopalíkových Petra, sedmnáct až osmnáct let chce pak pro Jiřího Přeučila a nejnižší trest hrozí Miloslavu Malíkovi, zhruba dvanáct let.

Další oběť gangu

Mužík rovněž poukázal na smutné následky zločinů skupiny - v průběhu hlavního líčení totiž zemřela manželka druhého ze zavražděných podnikatelů. Podle žalobce se jí po loňské březnové násilné smrti milovaného muže výrazně zhoršila vážná onkologická choroba, a to i vlivem prožitých hrůz a stresu.

Právní zástupkyně rodiny tohoto podnikatele dokonce v červnu zemřelou ženu označila za další oběť Švábova gangu.

Obhajoba: zločinec ano, vrah nikoli

Naopak Švábova obhájkyně jednoznačně odmítla jakýkoli podíl svého klienta na vraždách. Závěrečnou řeč přitom pojala velmi ostře, a to jak na adresu vyšetřujících detektivů z protimafiánského útvaru, tak i svého vlastního mandanta.

„Můj klient je zločinec, o tom sporu není. Není však vrah, natož hlava nějaké organizované skupiny... Má své hranice, přes které nikdy nezašel. Má také svou zločineckou hrdost a ví, že spadla klec,“ začala svou závěrečnou řeč Švábova advokátka.

Neexistuje podle ní jediný důkaz, že by Šváb věděl o vraždách, natož je zorganizoval a připravoval. Navíc nikdy v době usmrcení podnikatelů nebyl na místě činu. Na adresu toho, kterého gang zavraždil nedaleko Dubaje v listopadu 2012, dokonce uvedla, že dodnes neexistuje důkaz o jeho úmrtí.

Šváb podle ní jako jediný projevil nad smrtí obou mužů lítost už na začátku vyšetřování, odmítla také tvrzení znalce, že by byl chladnokrevným a velmi zkušeným organizátorem.

Nakonec navrhla, aby byl odsouzen jen za to, co spáchal, tedy nikoli za vraždy.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám