Hlavní obsah

Zlatá rybka nabízela zážitkové zájezdy, stovkám klientů dluží přes 10 miliónů

Právo, Miloslav Hradil
Olomouc

Policie šetří okolnosti související s loňským bankrotem společnosti Zlatá rybka – zážitky, která se orientovala na zážitkové pobyty hlavně v České republice. Podle informací z insolvenčního návrhu po sobě zanechala na patnáct set poškozených klientů a přes 130 věřitelů z řad dodavatelů. Dluhy překročily deset miliónů korun.

Foto: Profimedia.cz

Článek

„Mohu potvrdit, že se uvedenou cestovní kanceláří zabýváme. V současné době již evidujeme zhruba dva tisíce poškozených a jejich počet stále roste,“ řekl Právu ve středu krajský policejní mluvčí v Olomouci Josef Bednařík.

Policie podle něj prověřuje činnost Zlaté rybky a provádí výslechy. „Poškození se hlásí nejen z Olomoucka, ale i dalších částí republiky,“ poznamenal Bednařík s tím, že je zatím předčasné hovořit o případné právní kvalifikaci. „Prověřování zjištěných skutečností zřejmě ještě delší dobu potrvá,“ dodal mluvčí.

Firma Zlatá rybka – zážitky prodávala dárkové certifikáty, například na pobyty v relaxačních centrech, pivních lázních nebo luxusních hotelech po celé České republice, ale i v Rakousku. Majitelkou a jednatelkou společnosti je olomoucká podnikatelka Simona Žáková.

Dluhy budou nakonec zřejmě vyšší

Právo na šetření kolem cestovky upozornil Jan Kratochvil z občanského sdružení Krachy cestovek. „Vzhledem k tomu, že policie nyní hovoří již o dvou tisícovkách poškozených, lze předpokládat, že přiznané závazky a počty věřitelů budou ve finále mnohem vyšší. Hodnota majetku se přitom pohybuje jen kolem půl miliónu korun,“ uvedl Kratochvil.

Společnost nesoucí původně název Personal Magnus a pak Personal CZ se podle obchodního rejstříku přejmenovala na Zlatá rybka – zážitky na počátku prosince 2008. Následně získala koncesi na provozování cestovní kanceláře. Úpadek kvůli předlužení vyhlásila loni v dubnu.

Těsně před krachem stihla jednatelka Simona Žáková provést zásadní změny. K 1. únoru 2012 zrušila podle obchodního rejstříku živnost na provozování cestovní kanceláře a zároveň přesunula sídlo firmy z Olomouce do Prahy.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám