Hlavní obsah

Zkreslováním docházky dětí chtěla zachránit práci kolegyním

Právo, ch

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Písek

Vyšší docházku dětí si vymýšlela vedoucí pracovnice mateřské školy v Milevsku na Písecku a připravila tak ministerstvo školství bezmála o půl miliónu korun.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

„Tím, že vykazovala více dětí ve třídách, získávala neoprávněně ze státního rozpočtu peníze na platy více učitelek. Jak vyplývá z dosavadního vyšetřování, pokud by docházku dětí neupravovala směrem nahoru, musela by být jedna z tříd uzavřena, a pracovnice propuštěny,“ uvedla k případu písecká policejní mluvčí Kamila Ingrišová.

Dodala, že zkreslení se žena dopustila nejen v loňském školním roce, ale zřejmě už také ve školním roce 2009/2010. Nyní čelí obvinění z trestného činu podvodu a v případě odsouzení jí hrozí až dva až osm let vězení.

Milevský starosta Zdeněk Herout (ODS) Právu řekl, že šlo v současnosti už bývalou pracovnici jedné ze čtyř mateřských škol. Domnívá se, že k problému mohlo dojít i tím, že během let mezi zaměstnankyněmi školky vznikly přátelské vazby a žena nechtěla připravit své kolegyně o práci.

„Městu přímo škoda nevznikla, neboť peníze na mzdy dostávají od ministerstva prostřednictvím kraje. Nyní je na policii, aby vyšetřila, zda šlo pouze o administrativní chybu, či o úmysl,“ uvedl starosta.

Reklama

Výběr článků

Načítám