Hlavní obsah

Hasiči ukázali záběry z havarovaného vlaku v Českém Brodě

– Český Brod • Aktualizováno
Novinky, ČTK, ok, ven, jap

Mrtvý strojvedoucí a desítky zraněných, z toho čtyři těžce, taková je bilance dalšího vlakového neštěstí v Česku. Osobní vlak narazil v úterý pozdě večer v Českém Brodě do nákladní soupravy. Podle ministra dopravy Karla Havlíčka strojvůdce zřejmě projel na červenou. Plně byl provoz obnoven ve středu v devět hodin večer. Novinky události sledovaly on-line.

Srážka vlaků u Českého BroduVideo: HZS Středočeského kraje

 
Článek

On-line reportáž skončila, koridor z Prahy na Český Brod je v provozu, i když omezeně. Děkujeme za pozornost.

13:37 - ČD zintenzivní kontroly strojvedoucích a zaměří se na kvalitnější výcvik, uvedla firma. Na malých tratích připravují systém upozornění pro strojvůdce.

13:04 - Nejde o systémová pochybení, ale selhání jednotlivců, řekl k nehodám vlaků ministr dopravy Karel Havlíček (za ANO). Chce posílit investice do bezpečnosti. Zároveň plánuje řešit i personální otázky, zejména navýšením počtu zaměstnanců na železnici.

12:10 - Pražská integrovaná doprava informovala, že spěšné vlaky linky R41 Praha-Kolín již dneska nevyjedou. Vlaky linky S7, až na jeden spoj, jsou odřeknuty v úseku Úvaly-Český Brod.

11:20 - Byl obnoven provoz i po druhé koleji. Místem již začaly projíždět vlaky. 

11:11 - Česká pošta odhaduje škodu na poštovním vlaku, do kterého u Českého Brodu narazila osobní souprava, na 15 milionů Kč. Poškozeno bylo 800 balíků.

Drážní inspektor: Strojvůdce jel asi příliš rychle

Domácí

10:59 - Thomayerova nemocnice v pražské Krči přijala čtyři zraněné. Podle informací mluvčího Petra Sulka z toho už dva lehce zraněné poslali domů a dva lidi ještě v nemocnici zůstávají na pozorování. „Ale nejsou v ohrožení života,“ doplnil Sulek.

10:52 - Železniční nehoda se stala ve středu ráno také na Blanensku, kde se vlak střetl s autem. Jeho řidič byl zraněn.

10:50 - Fakultní nemocnice Královské Vinohrady přijala v noci dva pacienty z havarovaného vlaku. „Jeden pacient byl přijat na kliniku anesteziologie a resuscitace se sériovou zlomeninou žeber a bude v průběhu dnešního dne přeložen na standardní oddělení. Pacientka, která byla přijata na jednotku intenzivní péče ortopedicko-traumatologické kliniky s rozsáhlou tržnou ranou stehna a se zlomeninou v oblasti krční páteře bude také přeložena na standardní oddělení,“ uvedla nemocnice. Podle ředitele vinohradské nemocnice Petra Arenbergera jsou oba pacienti mimo ohrožení života.

10:43 -  Provoz vlaků na koridoru u Českého Brodu byl po úterní tragické nehodě po 13 hodinách částečně obnoven. Po půl jedenácté tudy projel první vlak sníženou rychlostí.

Petr Svoboda, tiskový mluvčí HZS Středočeského kraje.Video: Novinky

10:15 Osm zraněných ze srážky vlaků je v pražské vinohradské a Thomayerově nemocnici a v budějovické nemocnici mimo ohrožení života. Dva z nich už jsou doma. Zraněné záchranná služba dovezla také do Ústřední vojenské nemocnice ve Střešovicích a lehce zraněné do nemocnic v Kolíně a Nymburku.

9:44Provoz vlaků v místě nehody u Českého Brodu by měl být obnoven kolem 10:00 po jedné koleji a za snížené rychlosti. Některé vlaky pojedou stále přes Lysou.

Tiskový mluvčí SŽ Marek Illiaš.Video: Novinky

9:11 - Na trati z Chrudimi do Pardubic projel v pondělí vlak na červenou. Na trati z Chrudimi do Pardubic projel v pondělí vlak na červenou. Žádná nehoda se nestala, událost se obešla bez zranění, řekl ČTK mluvčí Drážní inspekce Martin Drápal. Kvůli vyšetřování byl provoz na dvě hodiny přerušen.

„Evidujeme to jako mimořádnou událost, nedošlo ale k ohrožení vlakové cesty,“ uvedl Drápal. Podobných případů, kdy vlak bez následků projede návěstidlo zakazující jízdu, je podle něj ročně asi 150. Případ ještě prošetřuje Správa železnic.

Foto: Správa železnic

Havarovaný poštovní vlak.

9:09 - Záchranná služba ve středu uvedla, že u nehody zasahovalo 18 pozemních posádek a vrtulník letecké záchranné služby z Českých Budějovic. V rámci mezikrajské spolupráce pražská záchranka poslala dvě posádky a speciální vůz Atego, který poskytl zázemí pro ošetřované i záchranáře.

V Českém Brodě se srazily vlaky.Video: jap, Novinky

8:55 - Policie vyšetřuje nehodu vlaků jako obecné ohrožení a ublížení na zdraví s následkem smrti z nedbalosti, řekla policejní mluvčí Fejfarová. „V současné době je na místě policejní dron, který pomáhá zadokumentovat celou situaci železniční nehody,“ uvedla Fejfarová.

8:32 - Správě železnic se podařilo odtrhnout vlaky od sebe. Soupravy jsou vykolejené, pokračují další práce.

8:03 - Začaly práce na odtržení vlaků. Bude zřejmě třeba více lokomotiv, při prvním pokusu se dvěma lokomotivami se soupravy odtrhnout nepodařilo, na místo proto míří další dvě a začalo také rozřezávání kusů soupravy autogenem, řekl dnes ráno mluvčí středočeských hasičů Petr Svoboda.

Za srážku vlaků v Českém Brodě nejspíš může strojvůdce, jel na červenou

Krimi

Protože hrozí, že se souprava osobního vlaku převrátí, zajistili ji hasiči pomocí speciálního tanku drážních hasičů. „Je předpoklad, že trať bude uzavřená asi celé dopoledne,“ uvedl Svoboda. Poté, co se podaří soupravy odtrhnout, bude třeba je odtáhnout a pak bude pravděpodobně možné alespoň částečně obnovit na trati provoz.

 7:45 - Příčinou úterní tragické srážky vlaků u Českého Brodu bylo podle ministra dopravy Karla Havlíčka (za ANO) nejspíš selhání člověka. Strojvedoucí projel návěstidlem na červenou, i když jde o velmi dobře zabezpečenou trať. Zjišťuje se proč. Ministr to řekl ráno Radiožurnálu.

Strojvedoucí osobního vlaku nehodu jako jediný nepřežil, podle hasičů zůstal zaklíněný v kabině. „Faktem je a všechno k tomu spěje, že došlo k selhání lidského faktoru, s největší pravděpodobností strojvůdce projel návěstidlem na červenou, i když se jedná o velmi dobře zabezpečenou trať,“ uvedl Havlíček pro Radiožurnál.

Systém na této trati podle Havlíčka udržuje strojvedoucího v bdělosti, musí každých deset až 20 vteřin mačkat neustále tlačítko bdělosti.

„Je řada dohadů, proč k tomu došlo a proč se zřejmě ještě rozjel. Jestli byl třeba v horším zdravotním stavu v daném okamžiku,“ zmínil Havlíček. Informace podle něj může být i v počítači v zadní části vlaku, v přední byl počítač nejspíš zničen.

Nebezpečná železnice: od začátku měsíce zemřeli při nehodách vlaků už čtyři lidé

Krimi

Reklama

Výběr článků

Načítám