Hlavní obsah

Zhrzená žena poštvala svého syna proti otci. Dostala podmínku a pohádala se se soudkyní

Právo, Petr Kozelka
Brno

Od tří let zažíval malý hoch z Brněnska učiněné peklo na zemi. Stal se totiž pěšákem v rozvodové válce. Matka jej několik let usilovně manipulovala proti otci, nutila jej opakovat smyšlená obvinění, a když s jeho výkony nebyla spokojená, bila ho. Kromě toho zvládla podat padesát trestních oznámení, mimo jiné na bývalého manžela nebo opatrovnického soudce. U soudu vyvázla s podmínkou, a ještě se u toho stačila pohádat se soudkyní.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Podle verdiktu žena syna manipulovala od roku 2013 do doku 2016. Hoch nakonec skončil v krizovém centru.

„Soustavně a opakovaně před ním negativně hodnotila otce, konstruovala smyšlené události, které nutila syna učit se zpaměti. Měl tvrdit, že se o něj otec špatně staral, bil ho, se sousedkou se ho snažil uškrtit nebo ho zavřel do postele, na které pak se sousedkou souložil,“ zrekapitulovala matčinu péči předsedkyně odvolacího senátu Krajského soudu v Brně Šárka Dufková.

Je nouzový stav, tak ti dceru nedám. Někteří rodiče zneužívají pandemie k boji o dítě

Domácí

Hoch pak musel vymyšlené příběhy prezentovat na sociálce, ve školce, před znalkyní či lékařkou. V té době mohl otec vídat syna jen při asistovaných setkáváních, matka přitom syna opět přesně instruovala, jak se má chovat. „Když projevil ze setkání s otcem radost, trestala ho rukou či vařečkou,“ popsala soudkyně.

Hrozilo jí osm let

Kromě toho žena křivě obviňovala otce z různých činů, obvinila i učitelky ze školky nebo soudce opatrovnického soudu, kterého vinila z korupce. Divokými historkami se nakonec museli zabývat i detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu, ale ani oni žádné nekalosti neobjevili.

Rodinní advokáti: Lidé ztratili naději, přibývá rozvodů

Koronavirus

A tak na lavici obžalovaných skončila sama žena. U brněnského městského soudu dostala tři roky s odkladem na 4,5 roku. S tím se ale nesmířila a podala odvolání. „Nenechali mě u soudu pořádně vyjádřit. Neustále jsem vyhazovaná z práce. Otec navádí syna k tomu, aby se negativně stavěl k mojí rodině. Dala jsem přes padesát trestních oznámení, jako vzorný člověk všechno udávám a nic se neděje. Žádám, abych byla všeho zproštěná,“ řekla u jednání odvolacího soudu.

Státní zástupkyně naopak neměla pro ženu žádné pochopení. „Je to případ degradující lidské zloby. Jejím motivem bylo ponechat si dítě jen pro sebe. A zneužila ho jako nástroj pomsty vůči manželovi. Bohužel jde o velmi rozšířenou trestnou činnost, kdy jeden z rodičů zneužívá dítě jako prostředku pro pomstu nebo poškození druhého rodiče,“ prohlásila žalobkyně.

Odvolací senát nakonec nenašel žádný důvod, proč ženě vyjít vstříc. „Obžalovaná vede nesmiřitelný spor s otcem všemi prostředky a nejhorší na tom je, že k tomu zneužívá dítě. Trestnou činnost páchala velmi dlouhou dobu, hrozilo jí až osm let. Trest je ještě mírný,“ prohlásila soudkyně Dufková.

Ta musela při odůvodnění rozsudku ženu vykázat, neboť obžalovaná dávala hlasitě najevo, co si o verdiktu myslí.

Reklama

Výběr článků

Načítám