Hlavní obsah

Ženu obvinili, že si vymyslela domácí násilí. Týrala nejspíš ona manžela

Právo, Radim Vaculík

Už od prvního okamžiku to byl nevyrovnaný a nestandardní vztah. Ona – společenská domina se zálibou ve vysokých kozačkách, zvyklá na to, že se o ni partner postará. On – drobný, dobrácký, submisivní a finančně dobře zajištěný muž.

Foto: Foto Archiv Dana X.

Snímek z bytu manželů

Článek

Brzká svatba po krátké známosti také zjevně nebyla dobrým řešením, protože jejich společné soužití v manželství už řeší soud a policie. A to kvůli domácímu násilí. Vše přitom vypadalo zpočátku idylicky. Dan a Jana se seznámili v červnu 2012 přes jednu lechtivou internetovou stránku. Ona totiž měla profil na webu profesionalni.dominy.cz.

On se zase po letech samotářského života rozhodl někoho poznat přes jednu známou sociální síť a Jana se mu hned zalíbila. Po měsíci společného chození se k Danovi do jeho vlastního bytu přestěhovala s tím, že se nepohodla se svou spolubydlící. Byla přitom už poněkolikáté rozvedená, což Dan podle svých slov zjistil až později.

KOMENTÁŘ DNE:

Lyžařské Nagano -  Nedá se nic dělat, dnešní komentář musí být sportovní, protože jedna mladá dáma přepsala lyžařské dějiny země. Čtěte zde >>

Programově se snažila odstavit mě od mých koníčků a kamarádů.
manžel Dan

Už v říjnu 2012 měli svatbu a půl roku si užívali vzájemné lásky. Dan zpočátku toleroval, že Jana si občas dá trochu více vína a nemá práci, proto platil veškeré výlohy. Jenže netrvalo dlouho a přišla první rozepře, a to na Vánoce 2012.

Už v říjnu 2012 měli svatbu a půl roku si užívali vzájemné lásky. Dan zpočátku toleroval, že Jana si občas dá trochu více vína a nemá práci, proto platil veškeré výlohy. Jenže netrvalo dlouho a přišla první rozepře, a to na Vánoce 2012. Jana se údajně opila tak, že i její otec raději ukončil svou návštěvu.

V podroušeném stavu pak začala Danovi vyčítat, co všechno jí ještě nepořídil, především pak auto.

Vyměkl a koupil auto

„V tom jsem vyměkl a auto koupil. Místo aby dala pokoj, začala své nároky stupňovat. Programově se snažila odstavit mě od mých koníčků a kamarádů. Začala také vyhrožovat, že si například vymyslí falešné udání na jednoho z nich s tím, že má různé rusky mluvící známé a rovněž jednoho plukovníka na policejním prezidiu,“ přiblížil začátek konce vztahu Dan.

Loni v létě už prý ale Jana začala kromě slovních výhrůžek používat i ty fyzické. To už manžel nevydržel a oznámil, že chce rozvod. Jako by tím strčil červený hadr před oči býka.

Začalo to nejprve rozbitím jeho sbírky modelů, kromě jiného i železnice, pokračovalo demolováním bytu včetně pomazání stěn vlastní krví a skončilo opakovanými útoky, třeba i teleskopickým obuškem anebo kousanci.

Danovi nepomohlo ani to, že kvůli některým incidentům zavolal domů policii nebo se s muži zákona radil, co má dělat s namol opilou manželkou. Ba naopak, vše se obrátilo proti němu.

Rozbila mu hlavu, vykázali jeho

Když ho loni v září Jana při další z mnoha hádek údajně poranila do krve na hlavě, Dan opustil svůj byt a šel přespat ke kamarádovi. „Manželka se pak asi lekla, co způsobila, a začala jednat. Po několika hodinách zavolala policii s tím, že jsem ji doma pět měsíců fyzicky napadal, přivazoval, mlátil jezdeckými biči, házel ze schodů a podobně,“ přiblížil začínající noční můru Dan.

Když se další den chtěl vrátit domů, čekala tam na něj policie a vykázala ho kvůli údajnému domácímu násilí na deset dnů pryč. Když o totéž žádal při svých dřívějších oznámeních on, policisté mu tvrdili, že jde o složitý proces. „A hle, teď to najednou šlo, ale proti mně, přestože jsem manželku nikdy fyzicky nenapadl,“ řekl Právu Dan.

Je to celé vykonstruované. Jde o klasický rozvod, kde manžel v podstatě chce z toho vytěžit co nejvíc
manželka Jana

Přestože je byt jeho a splácí na něj hypotéku, raději se odstěhoval do podnájmu, kde bydlí dodnes. Případ údajného domácího násilí začali řešit pražští kriminalisté, ale jak tvrdí Dan, popis situace se jim nezdál.

Pomocí odposlechů následných hovorů mezi Danem a Janou zjistili, že manželka svému muži vyhrožovala i nadále, pokud neupustí od plánů se rozvést. Vyplynulo z nich nejspíš i to, že Jana si zřejmě útok ze strany svého muže vymyslela. Prověřování Dana tedy odložili a začali se zabývat tvrzeními Jany.

Kriminalisté jí předali obvinění

Po opakovaných snahách s ní věc řešit a poté, co nejenže nechodila k rozvodovému řízení, ale ani si nepřebírala poštu, jí kriminalisté minulý týden osobně předali obvinění.

„Naše zastupitelství dozoruje věc, kdy bylo vydáno usnesení o zahájení trestního stíhání pro přečin křivého obvinění,“ uvedl stručně dozorový státní zástupce z Prahy 5 Lukáš Hrubý. Dotyčné tak hrozí až dva roky za mřížemi.

„Je to celé vykonstruované. Jde o klasický rozvod, kde manžel v podstatě chce z toho vytěžit co nejvíc. Myslela jsem si, že bychom se mohli domluvit jako normální lidi,“ řekla Právu paní Jana. Už prý sepsala proti svému obvinění stížnost, kterou míní podat.

„Pro mě je celá tato situace značně stresující. Od toho incidentu se léčím na klinice ve Sněmovní ulici v Praze. Chtěla bych to vyřešit nějakou normální cestou,“ podotkla obviněná. Dál se odmítla bavit a odkázala na svou advokátku.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám