Hlavní obsah

Žena z Přerovska chtěla prodat svatební šaty do Nigérie, přišla o 50 tisíc

Právo, Miloslav Hradil

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Přerov

Na lep sedla podvodníkovi 22letá žena z Přerovska, která chtěla prodat prostřednictvím inzertního portálu svatební šaty, a to zákazníkovi údajně z Nigérie. Nejen, že je neprodala, ale navíc přišla o téměř 50 tisíc korun. Podvodník jí vyhrožoval vyšetřováním ze strany americké FBI.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

O případu informovala Právo ve středu policejní mluvčí Miluše Zajícová. „Na inzertním portálu žena začátkem března zveřejnila prodej svatebních šatů, za které chtěla utržit 4 500 korun. Na nabídku zareagoval neznámý pachatel ze zahraničí, vystupující pod ženským jménem. O šaty projevil zájem a žádal informace o prodejní ceně v eurech, včetně způsobu jejího uhrazení. Tím začala mezi oběma stranami probíhat emailová komunikace,“ uvedla mluvčí.

O dva dny později zaslal podle ní zájemce o koupi ženě potvrzení o úhradě kupní ceny s tím, že celkově zaplatil částku 290 eur a požadoval zaslání částky 120 eur zpět, protože se mělo jednat o poplatek za dopravu. Šaty si měl po zaplacení v místě bydliště poškozené vyzvednout kurýr společnosti z Nigérie.

„Aniž by prodávající počkala, až jí peníze přijdou na účet, pokusila se odeslat částku 120 eur službou poskytující rychlé převody peněz po celém světě. To se jí ale nepodařilo, proto se rozhodla celý obchod zrušit. O svém rozhodnutí informovala i kupující,“ konstatovala Zajícová.

Vzápětí podle ní přišly ženě výhružné emaily, že případ prodeje se bude prověřovat a bude se jím pro možnou nelegálnost zabývat FBI. „Poškozená měla obavy a dostala strach, proto prostřednictvím platební brány odeslala částku 120 eur plus 10 eur jako poplatek za zprostředkování služby do zahraniční banky v Africe,“ poznamenala mluvčí.

Tím to ale neskončilo. „Po další komunikaci s podvodníky, což v té době poškozená ještě netušila, zaslala další čtyři platby v celkové výši 1 809 eur, které měly být použity na různé služby, jako je převoz zboží ze zahraničí, poplatky za převody peněz a další. Tyto peníze jí měly být později vráceny na její účet. Nicméně se nedočkala ani kurýra a ani vrácení finanční hotovosti. Poškozená tak přišla o hotovost ve výši necelých 50 000 korun,“ dodala Zajícová.

Reklama

Výběr článků

Načítám