Hlavní obsah

Žena z Ostravy porodila v autobuse cestou do práce, syna nechala zemřít ve studené trávě

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Patnáct až dvacet let, případně výjimečný trest hrozí třiatřicetileté Kateřině V. z Ostravy za vraždu novorozence. Ta v březnu letošního roku porodila v autobuse cestou do zaměstnání do třinecké průmyslové zóny Baliny zdravého syna. O porodu nikomu neřekla a dítě odložila do trávy. Případem se ve středu začal zabývat Krajský soud v Ostravě.

Matka nechala své novorozeně na parkovištiVideo: Pavel Karban, Právo

 
Článek

Obžalovaná už má dvě děti, ani o jedno se však nestará, obě jsou v pěstounské péči. U soudu odmítla vypovídat. „Klientka to nese velice špatně, je jí to upřímně líto,“ řekla médiím její obhájkyně Věra Zahradníková. Víc nechtěla tragickou událost, ke které došlo letos 3. března v Třinci, komentovat.

Otcem dítěte byl bývalý ženin přítel. Ten u soudu tvrdil, že kdyby věděl o těhotenství, o dítě i ženu by se postaral. „Bylo to moje první děcko. Jsem naštvaný, že mi to neřekla, dozvěděl jsem se to až od policie, když za mnou přišli kvůli testům DNA,“ popsal muž, jenž u soudu vznesl nárok na odškodné ve výši 10 miliónů korun.

Dítě jsem vynesla v kalhotách. Šla jsem k parkovišti, odtrhla jsem pupeční šňůru a položila ho nahého do trávy
obžalovaná

Obžalovaná vypovídala pouze pět dní po porodu, a to v přípravném řízení. Soudkyně Renata Gilová část její výpovědi přečetla.

O tom, že je těhotná, začala prý žena přemýšlet na přelomu října a listopadu loňského roku. „Rostlo mi břicho, otekly mi nohy. Nikomu jsem nic neřekla, nešla jsem k doktorovi a neudělala si ani těhotenský test,“ pověděla žena v březnu vyšetřovatelům.

Nikdo si ničeho nevšiml 

Vše prý hodila za hlavu. Myšlenky na těhotenství se jí vrátily a potvrdily opět zkraje roku, kdy pociťovala v oblasti břicha kopání a hýbání plodu.

K nechtěnému porodu došlo cestou do zaměstnání. Z Ostravy, kde matka bydlela, jezdila do Třince firemním autobusem. Už při nástupu do něj ji bolelo břicho a měla mokré kalhoty. To, že jí odtekla plodová voda, údajně nevěděla.

„Sedla jsem si na druhé sedadlo za řidiče, bolelo mě v podbřišku a cítila jsem tlak, jako by mi někdo mačkal vaječníky,“ citovala soudkyně ze spisu.

Krátce před konečnou zastávkou žena ještě v autobuse porodila. Porod byl podle ní velice rychlý, trval pět či deset minut. „Nevím o tom, že by si někdo něčeho všiml, dítě jsem vynesla v kalhotách. Šla jsem k parkovišti, odtrhla jsem pupeční šňůru a položila ho nahého do trávy. Pak jsem šla na ranní směnu, kterou jsem odpracovala.“

Podle lékařů porodila obžalovaná zdravého chlapce, který zemřel na podchlazení. Do práce šla i dva následující dny, ve čtvrtek jí ale bylo dost špatně, a zůstala proto doma. Pár dní nato vypátrali ženu policisté, soud ji následně poslal do vazby.

Hlavní jednání u ostravského soudu bude pokračovat i ve čtvrtek a pátek výslechy svědků a soudních znalců.

Reklama

Výběr článků

Načítám