Hlavní obsah

Žena z Opavska zemřela 11 dnů po porodu v sanitce

Právo, Pavel Karban

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

OPAVA

Pouze jedenáct dní po porodu druhého dítěte žila devětadvacetiletá žena z Kravař na Opavsku. Během víkendu dvakrát navštívila lékaře, pokaždé kvůli zdravotním komplikacím. Lékaři žádný nález nenašli. Přesto rodička v neděli večer náhle zemřela. Případem se nyní bude zabývat znalecká komise.

Článek

Žena porodila před 11 dny ve Slezské nemocnici v Opavě. „Porod byl spontánní, bez komplikací, porodní a předporodní období bez potíží. Pátý den po porodu byla propuštěná domů,“ uvedl mluvčí nemocnice Daniel Svoboda.

Komplikace nastaly až 10. den od porodu. „V sobotu žena navštívila se zvýšenou teplotou nejprve v ranních hodinách lékařskou službu první pomoci, následně byla vyšetřena také na gynekologicko-porodnickém oddělení Slezské nemocnice v Opavě. Kromě zmiňované teploty skončilo vyšetření bez nálezu a byla proto propuštěna do domácí péče,“ informoval Svoboda.

Druhý den, v neděli 19. října, ale matka lékaře navštívila znovu. Stěžovala si na problémy s močením, jenže vyšetření na urologickém oddělení údajně žádný nález nepotvrdilo. Ten samý den večer už musela k ženě záchranka.

Na linku tísňového volání 155 bylo oznámeno, že u mladé ženy došlo ke vzniku dechových obtíží, které se nyní zhoršují. Záchranáři přijeli na místo během osmi minut od nahlášení události,“ popsal mluvčí moravskoslezských záchranářů Lukáš Humpl. Pacientka byla podle něj při vědomí, zasahující lékař však zjistil, že její zdravotní stav je velmi vážný.

„Po ošetření posádka ženu přenesla na nosítkách do sanitního vozu k následnému transportu do zdravotnického zařízení. V té chvíli však u pacientky došlo k náhlému prudkému krvácení z dutiny ústní, ztrátě vědomí, zástavě dechu a selhání krevního oběhu. Záchranáři okamžitě zahájili oživovací pokusy. Za plného využití přístrojové techniky a léků pokračovali ve snaze obnovit srdeční činnost celou hodinu,“ řekl Humpl. Krátce před 19. hodinou ale musel lékař konstatovat smrt.

„Žena umřela na komplikace v průběhu šestinedělí. Ředitel nemocnice Milan Cvek požádal o prošetření případu Územní znaleckou komisi,“ potvrdil Svoboda.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám