Hlavní obsah

Matka, která v Praze ubodala devítiletého syna, zřejmě u soudu neskončí

Právo, Petr Kozelka, Radim Vaculík

Smrt devítiletého chlapce, kterého v Praze 6 koncem srpna zavraždila bodnou ranou do hrudníku jeho vlastní matka, takřka jistě neskončí u soudu. Žena (37) podle důvěryhodného zdroje Práva seznámeného s případem jednala pod vlivem psychického onemocnění, na které ale přestala krátce před tragédií brát léky, a závěry jsou prý jasné: V době činu byla pachatelka nepříčetná.

Foto: Pavel Jaňurek, Novinky

Policisté a záchranka v pražském Břevnově, kde došlo k pobodání dítěte.

Článek

Místo obvinění z vraždy tak policie případ na základě znaleckých posudků s největší pravděpodobností odloží a žena skončí v psychiatrickém či detenčním ústavu. Už je v pražských Bohnicích.

Třináct hospitalizací

Podle informací redakce je však na případu smutné to, že činu se možná dalo zabránit. Žena byla dlouhodobě v péči psychiatrů, jen za posledních dvanáct let ji třináctkrát hospitalizovali ve dvou psychiatrických nemocnicích. Naposledy tam skončila jen pár měsíců před útokem.

O devítiletého syna se dlouho starala jeho babička. Matka podle zjištění Práva začala asi před dvěma lety bombardovat soudy, policii, sociální službu, ombudsmanku i psychiatry informacemi o tom, že babička chlapce týrá.

Podle zdroje Práva přitom psychiatrům mělo být jasné, že žena byla léčena pro bipolární afektivní poruchu, ale povaha jejího onemocnění se změnila a stala se paranoidní.

„Stav duchů“

„Bohužel nikdo z jejího okolí to zřejmě adekvátně neřešil, ale vypadá to, že vzhledem ke změně povahy onemocnění se dalo z psychiatrického hlediska udělat víc,“ řekl důvěryhodný zdroj s tím, že v případu zřejmě došlo ke kumulaci chyb, které vyústily ve smrt dítěte.

V Praze našli ubodaného devítiletého chlapceVideo: Pavel Jaňurek, Novinky

Jak se Právu podařilo zjistit, žena týden před činem vysadila léky a údajně se rozhodla syna zavraždit. Přitom to brala tak, že sebe i dítě „převede do stavu duchů“, aby se oba zbavili pozemského trápení.

Tragédie se odehrála 26. srpna na pražském Břevnově, kam se matka se synem přistěhovala teprve před dvěma měsíci. Žena bodla hocha do hrudníku a poté se pokusila zabít i sebe. Na vše přišla babička chlapce, která do bytu dorazila. Ta se zhroutila a ve špatném zdravotním stavu je doteď i matka vražedkyně.

„Dotyčná je stále v nemocnici a pořád není schopná žádných úkonů trestního řízení,“ uvedl na její adresu mluvčí pražských policistů Jan Daněk.

Nicméně podle informací Práva už útočnice podstoupila vyšetření lékařů a znalců, kteří by už měli mít posudky hotové s údajně jednoznačným konstatováním o nepříčetnosti.

Reklama

Výběr článků

Načítám