Hlavní obsah

Žena stíhaná v kauze eurodotací na Ústecku se rozhodla promluvit

Právo, koc

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Vedoucí územního odboru Irena Kotlanová, stíhaná v kauze manipulací při udělování evropských dotací v regionu Severozápad, se podle informací Práva rozhodla spolupracovat s policií. Kotlanová je jednou ze čtyř osob, které minulý týden zadržela policie při razii v sídle dotačního úřadu v Ústí nad Labem.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Policista při razii v úřadu ROP Severozápad.

Článek

„Rozhodla se vypovídat o všem, co ví, včetně vazeb příjemců dotací na politiky, zejména představitele krajského úřadu,“ řekl Právu zdroj obeznámený s postupem vyšetřování.

Policie začátkem června navštívila i krajský úřad, kde zapečetila kancelář náměstka hejtmanky Pavla Koudy a jeho spolupracovnice Evy Bulasové (oba ČSSD). Kouda jakoukoliv spojitost s vyšetřováním podvodných praktik při rozdělování evropských peněz odmítl.

Kromě Kotlanové zadrželi policisté také vedoucího právního oddělení dotačního úřadu Jana Martinovského. Ten skončil ve vazbě spolu s bývalým ředitelem Petrem Kušnierzem. Posledním zadrženým byl zástupce mosteckého hotelu Cascade, který žádal o šestnáctimiliónovou dotaci.

Kušnierz už strávil ve vazbě rok, před soudem totiž čelí obžalobě z přijímání úplatků. Podle státního zástupce si se třemi kamarády nechal slíbit od tří žadatelů úplatky 2,8 miliónu korun a část z nich skupina převzala.

U ústeckého krajského soudu by rozsudek v kauze Kušnierz měl padnout ve čtvrtek.

V dotačním programu pro Ústecký a Karlovarský kraj se přerozděluje 19 miliard korun, na 16 miliard už jsou podepsány smlouvy. Čerpání peněz je ale od letoška zastavené.

Kromě soudu s Kušnierzem situaci vyhrotily i kontroly z ministerstva financí. Konstatovaly řadu pochybení a v jednom případě i značné předražení dotačního projektu, který podle ministerstva vypsal Ústecký kraj.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám