Hlavní obsah

Žena skočila s dcerou z okna, aby ji nemusela předávat otci. Odsedí si osm let

Právo, jt
Praha
Aktualizováno

Pražský Vrchní soud v úterý potvrdil osmiletý trest pro dvaačtyřicetiletou ženu, která předloni vyskočila s tříletou dcerou v náručí z balkónu svého děčínského bytu. Chtěla tak zabránit tomu, aby ji musela předávat do péče otci. Dívka pád ze třetího patra přežila bez následků, matka skončila s těžkými zraněními v nemocnici a dnes je upoutána na invalidní vozík.

Foto: ČTK

Odsouzená žena u pražského Vrchního soudu

Článek

Podle obžaloby žena jednala racionálně a s rozmyslem s cílem pomstít se otci dítěte. Obhajoba tak neuspěla s tvrzením, že šlo o tzv. rozšířenou sebevraždu, ke které byla emočně labilní matka dohnána mimo jiné i domácím násilím.

„Nebylo nijak dokázáno, že by obžalovaná byla ze strany otce dcery jakkoliv týrána,“ řekla k tomu při vynesení rozsudku soudkyně Jaroslava Maternová s tím, že žena je za svůj čin plně zodpovědná.

Vraždu ani sebevraždu jsem nikdy neplánovala, to přísahám na svou smrt i na smrt svých dětí.
Odsouzená

K činu se odhodlala v den, kdy si měl otec pro dceru na základě soudního rozhodnutí přijít. Ještě předtím podala dívce antidepresiva a sedativa a pustila v bytě plyn. Otci dítěte pak nikdo neotvíral a ten kvůli zápachu plynu zavolal hasiče a policii. Když se začali do bytu dobývat, žena i s omámenou a malátnou dcerou v náručí skočila z balkónu. Na místě nechala dopisy na rozloučenou a závěť.

„Rozhodně jsem neměla tu motivaci se někomu mstít, to je špatně postaveno,“ řekla k tomu v úterý u soudu invalidní žena. Podle jejích slov dcera k otci nechtěla.

„Plakala kvůli tomu, nebylo možné mu ji předat. Vraždu ani sebevraždu jsem nikdy neplánovala, to přísahám na svou smrt i na smrt svých dětí,“ konstatovala matka. Soud nicméně ani opakovaně nepřesvědčila. Podle soudkyně se žena na čin cíleně připravovala. „Ostatně při plném vědomí napsala dva velmi smysluplné dopisy na rozloučenou,“ poznamenala Maternová.

Státní zástupkyně Eva Prskavcová v úterý v soudní síni uvedla, že původní osmiletý trest od ústeckého krajského soudu je adekvátní, i když se s ohledem na charakter případu pohyboval hluboko pod minimální patnáctiletou zákonnou sazbou.

Dcera žije s otcem

„Je už na obžalované nebo její obhajobě, zda podá k prezidentu republiku žádost o milost,“ řekla žalobkyně s tím, že odsouzená zřejmě kvůli svému zdravotnímu stavu nebude schopna trest vykonat.

Pražský Vrchní soud už jednou odvolání matky projednával a původní rozsudek v plném rozsahu zrušil. Státní zástupkyně ale připomněla, že to bylo kvůli čistě procesním chybám, popis skutku byl prý naprosto v pořádku.

Dcera, která pád ze třetího patra přežila jako zázrakem bez jakýchkoliv následků, v současné době žije se svým otcem v Praze.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám