Hlavní obsah

Žena se učila létat s větroněm a zabila se

FRÝDEK-MÝSTEK

Bezmotorový větroň značky Blaník se zřítil odpoledne v okolí Lysé hory na Frýdecku-Místecku. Žena, která se v něm učila létat na místě zahynula, její instruktor byl zraněn.

Článek

Letadlo odstartovalo pravděpodobně z letiště ve Frýdlantu nad Ostravicí a přibližně kolem 16:50 svědek na linku 112 oznámil, že se zřítilo.

Operační středisko hasičů informovala čtvrt hodiny před sedmnáctou hodinou svědkyně, která záchranáře navigovala až k místu nehody v části Lubno. Jako první ale přiběhl na místo dopadu bezmotorového letadla profesionální hasič ze stanice HZS MSK ve Frýdku-Místku, který nedaleko trávil volno.

Obě osoby vytáhl z kabiny, na níž větroň skončil, a začal s první pomocí ženě. Za chvíli dorazila sanitka rychlé lékařské pomoci, frýdecko-místečtí profesionální hasiči a dobrovolné jednotky z Frýdlantu nad Ostravicí a Čeladné, a pokračovali v oživování. Přes jejich usilovnou snahu se již ženu nepodařilo zachránit.

Žena ve věku 48 let, která zahynula, byla podle nepotvrzených informací učitelkou hudby.

"Při dokluzu na letiště zachytili o stromy, což letoun zřejmě strhlo. Následoval neřízený pád na zem, při kterém se letadlo převrátilo na záda a kabina se ulomila před hlavním nosníkem křídel o devadesát stupňů. Je na šrot," popsal Právu na místě tragédie muž, který je odborníkem na bezmotorové létání. Příčinou by podle něj mohla být chybná technika pilotáže.

Letadlo havarovalo v podhůří Beskyd, na svažité louce, jen několik desítek metrů od dvou rodinných domů. "Kroužili tady dost dlouho a hodně nízko. Těsně nad stromy. Asi pak o stromy zachytili, jsou tam strhané větve. Ještěže nám nenaletěli na barák," děsila se obyvatelka domu poblíž místa neštěstí.

Výběr civilních leteckých havárií, které si v poslední době vyžádaly oběti na životech:
1. dubna 2006Na letišti v Bechyni na Táborsku se zřítilo ultralehké letadlo. Dva lidé zemřeli. Letadlo pravděpodobně při přistávacím manévru spadlo do lesního porostu a při dopadu se vzňalo.
11. května 2006Dva lidé zahynuli v troskách ultralehkého letadla, které se zřítilo u obce Chodovská Huť na Chebsku. Letadlo se po pádu na zahradu nedaleko rodinného domu vzňalo a oba muži uhořeli.
3. září 2006Ultralehké sportovní letadlo se zřítilo na pole mezi obcemi Lázy a Chornice na Svitavsku. Pětašedesátiletý pilot při havárii utrpěl těžká zranění, jejichž následkům podlehl.
13. září 2006Na Jihlavsku se zřítilo ultralehké motorové letadlo typu Sova. Dvoučlenná posádka, pětapadesátiletý otec a devětadvacetiletý syn, zahynula. Jejich stroj se zřítil u 114. kilometru dálnice D1 poblíž Pávova.
11. března 2007V obci Trnávka na Novojičínsku havarovalo malé letadlo typu Zlín 142. Dva muži ve věku 31 a 32 let pád letadla nepřežili. Stroj se zřítil na pole a začal hořet.
3. června 2007Dvě osoby uhořely v ultralehkém letadle typu Zenair, který se zřítil do lesa u Nepomuku na Plzeňsku.
30. června 2007Bezmotorový větroň značky Blaník se zřítil v okolí Lysé hory na Frýdecku-Místecku. Při leteckém neštěstí zahynula osmačtyřicetiletá žena z Ostravy, její instruktor se zranil.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám