Hlavní obsah

Žena měla uspat vnuka a podpálit dům. Muselo jít o závadu, tvrdí soudu

Ústí nad Labem

Ústecký krajský soud začal projednávat případ pokusu o vraždu dítěte. Podle obžaloby se ho pokusila zavraždit jeho babička, invalidní důchodkyně z Děčínska. Ženě hrozí až výjimečný trest. Obžalovaná vinu odmítla.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Případ se odehrál loni v létě. Podle žalobce žena tehdy třináctiletému chlapci, kterého měla v pěstounské péči, podala víno s tlumicími léky, aby usnul, a pak zapálila dům, ve kterém oba žili.

Pokud to nebyla třetí osoba, tak muselo jít o technickou závadu
obžalovaná

„Založila po předchozím uvážení v úmyslu usmrtit sebe a nezletilého s využitím zakoupeného benzínu jako akcelerantu dvě ohniska požáru. Poté odešla spát k vnukovi do jeho pokoje," uvedl státní zástupce Vladimír Jan.

Chlapce pak vzbudila házením kamení do okna sousedka. On i obžalovaná se dostali z hořícího domu ven. Oheň dům zcela zničil. Podle žalobce se pak snažila žena získat peníze z pojistek, více než čtyři milióny korun. V žádostech o plnění pro pojišťovnu napsala, že příčina požáru je neznámá.

Prý hořela elektroinstalace 

Obžalovaná vinu odmítla. „Pokud to nebyla třetí osoba, tak muselo jít o technickou závadu. Stojím si za tím, že já jsem to nebyla," řekla a dodala, že v domě byla stará elektroinstalace, která mohla začít hořet.

Obžalovaná byla podle veřejně dostupných informací z insolvenčního rejstříku ve svízelné finanční situaci. Dlužila mnoha věřitelům zhruba 400 tisíc korun, soud jí ale zamítl oddlužení a vyhlásil konkurz. Ženě tak hrozilo, že o dům přijde. Ze svízelné situace žena viní svého manžela, dceru i insolvenční správkyni.

„Prodej domu s pozemky byl podle insolvenční správkyně jediný způsob, jak umořit dluhy. Cena domu je mnohem vyšší než dluhy a šlo to řešit jinak, než tak, že přijdu já a vnuk o střechu nad hlavou," řekla ve své výpovědi.

Žena je obžalovaná z pokusu o vraždu ve třetím, nejpřísnějším odstavci trestního zákona. Hrozí jí až výjimečný trest. Hlavní líčení je naplánované do konce tohoto týdne.

Reklama

Výběr článků

Načítám