Hlavní obsah

Žena, která svazovala svého syna, je ve vazbě

Právo, Novinky, tr, pno, tyš

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

BRNO

Soud v pátek poslal do vazby třicetiletou ženu z Kuřimi na Brněnsku, která týrala svého osmiletého syna. Matka svazovala dítě lepicí páskou do kozelce v komoře pod schody. Nahého chlapce v pondělí našli policisté poté, co ho náhodou odhalil soused pomocí kamerového systému na hlídání dětí.

Článek

"Mohu potvrdit, že žena byla v pátek ráno převezena do věznice," uvedla pro Právo mluvčí brněnské vazební věznice v Bohunicích Soňa Haluzová.

Jedná se o matku tří dětí. Zbylé dvě jsou ve věku 12 a 13 let. Všechny jsou v péči sociálních pracovníků brněnského sdružení Klokánek. Nadále budou potřebovat odbornou péči.

Děti mohou být svěřeny otci

Nevyjádřila se k tomu, zda kromě osmiletého hocha byli týráni i jeho sourozenci. Touto otázkou se zabývají také kriminalisté. Podle mluvčí ale z prvotních výsledků vyšetřování nevyplývá, že by její další dvě děti, dvanáctiletý chlapec a třináctiletá dívka, byly týrány.

"Dívka je mentálně postižená. Bude potřebovat absolutní klid a pomoc odborníků," řekla vedoucí centra Klokánek Dita Pokorná. Policisté se však nedomnívají, že by její současný psychický stav byl následkem špatného zacházení ze strany matky.

Policie nyní vyslýchá kromě sousedů, kteří již vypovídali, také všechny další osoby, jež měly s rodinou matky co do činění. Kontaktovala také bývalého manžela, se kterým se žena v půli loňského roku rozvedla. O tom, zda mu budou chlapci svěřeni do péče, musí rozhodnout soud na doporučení příslušného sociálního odboru.

"V následujících dnech zadáme vypracování odborných posudků soudních znalců v oboru psychiatrie a psychologie, kteří budou analyzovat osobnost zadržené ženy a vypracují také stav všech tří dětí," řekla policejní mluvčí.

Ženě hrozí vyloučení ze studií na vysoké škole

Podezřelá žena dálkově studuje sociální pedagogiku na pedagogické fakultě Masarykovy univerzity v Brně. "Vedení fakulty je celou událostí šokováno. Podobný případ se ještě nestal," řekla mluvčí univerzity Tereza Fojtová.

Zdůraznila, že pokud soud uzná ženu vinnou z týrání, bude ze studia vyloučena. Doplnila, že není v silách školy předem odhalit, zda budoucí pedagog nemůže mít k dětem záporný vztah. Psychologické testování uchazečů o studium se nedělá, upřesnila mluvčí.

Sousedka dívku v domě nikdy neviděla

Sousedka obviněné ženy Kateřina Kličková sdělila v pátek Novinkám, že 13letou dívku, kterou policisté v pondělí našli spolu s osmiletým týraným chlapcem a ještě s druhým bratrem v domě obviněné, vůbec nikdy neviděla.

"Před časem jsem jen jednou zahlédla na zahradě na lehátku jednoho z chlapců, ale nevím, zdali to byl starší či mladší. Nijak se neprojevoval, nemluvil," říká sousedka. Jiný zdroj, který si nepřál být jmenován, sdělil, že nikdo neví, kde se v domě dívka vlastně vzala.

"Údajně ji chtěli adoptovat, nikdo z okolí ji ale neviděl, kdo ví, kde ji drželi," uvedl zdroj. Právě dívka je na tom ze všech dětí, které byly v domě nalezeny, psychicky nejhůře. Především kvůli ní musel do brněnského Klokánku přijít v pátek tým lékařů a psychiatrů.

Skryté dítě policistům zapírala

Třicetiletá žena sluchově postiženého chlapce do komory bez oken zavírala i na celé dny. Chlapec ležel nahý na kartónu nebo holém betonu. Jídlo a pití dostával od ženy v malém množství a nepravidelně. 

"Z pout ho nepouštěla ani k jídlu či pití, potřebu musel chlapec vykonávat do přistaveného kýblu. Týrání trvalo pravděpodobně od poloviny prosince loňského roku. Chlapec nechodil do školy kvůli poruše sluchu s tím, že jej matka vyučuje sama doma," uvedl ve čtvrtek policejní mluvčí Aleš Mergental. [celá zpráva]

Chlapce objevil náhodou soused, který používá stejný kamerový systém pro hlídání dětí jako matka. Na monitoru se mu střídavě objevoval jeho pokoj a záběry z komory, kde byl chlapec vězněn. Muž pak přivolal policisty, kterým žena přítomnost chlapce do poslední chvíle zapírala.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám