Hlavní obsah

Žena dostala za napadení policisty na demonstraci podmínku

Novinky, bad
Praha
Aktualizováno

Zásah policie při loňské demonstraci na podporu multikulturalismu na pražském Václavském náměstí má soudní dohru. Devětadvacetiletá žena byla za napadení policisty ve středu Obvodním soudem pro Prahu 1 odsouzena k měsíčnímu podmíněnému trestu. Verdikt není pravomocný, žena se na místě odvolala.

BEZ KOMENTÁŘE: Video z policejního zásahu proti demonstrantůmVideo: Novinky

 
Článek

První červenec 2015, spodní část Václavského náměstí. Na jedné straně asi třísethlavý dav odpůrců islámu, vyzbrojený oprátkami a šibenicemi pro politické představitele, na straně druhé zhruba dvě desítky podporovatelů multikulturalismu, kteří seděli na zemi. Obě protestní akce byly řádně nahlášené.

„Je nepochopitelné, že byly povoleny na stejném místě demonstrace dvou názorově odlišných skupin,“ komentovala ve středu situaci soudkyně Edita Beranová.

Protiislámští demonstranti se po chvíli dali na pochod k Úřadu vlády. V cestě jim ale seděli protestující levicoví aktivisté. Policie zareagovala tak, že ze dvou policejních antonů vyskákali těžkooděnci. Po chvíli dohadování začali sedící skupinku násilně zvedat ze země. Někteří z ní se policistům vysmekli, případně pokojně odešli, jiní skončili zakleknutí.

Později obžalovaná žena viděla, jak jejího přítele policisté zaklekávají a poutají, přiskočila podle obžaloby k zasahujícímu policistovi zezadu a plnou vahou svého těla (asi dvaapadesát kilogramů) na něj nalehla.

Bezmála sto kilo vážící policista tak utrpěl zranění levého ramene, ve kterém mu podle něj „křuplo“, posléze si kolegovi stěžoval na bolest zad.

Prostě jsem vlítla mezi dva policisty, abych zabránila násilí
obžalovaná

Podle soudního znalce Petra Korbeláře šlo o lehké poranění přechodného charakteru.

„Byla jsem svědkem toho, jak dva policisté brutálně, sadisticky týrají mého přítele,“ uvedla obžalovaná. „Prostě jsem vlítla mezi dva policisty, abych zabránila násilí.“ Soud pro její jednání ale neměl pochopení.

„K napadení došlo náhle, zezadu, kdy to nemohl očekávat,“ odůvodnila rozsudek Beranová. „Byla vedena obavou o zdraví svého přítele, to ji ale nezbavuje trestní odpovědnosti.“

Policie zákrok proti sedícím demonstrantům vysvětluje tak, že tím chránila jejich zdraví a bezpečnost. To ale obhájce Pavel Uhl odmítl.

„Někdo, kdo se nebrání, nemůže být zakleknut tak, že mu je zlomen zub,“ řekl Uhl.

„Taková ochrana policie před agresivitou, kromě toho, že postrádá logiku, je v rozporu se zákonem.“ Podle Uhla policie svým zásahem překročila svou pravomoc.

Šibenice v pořádku

„Přitom podněcování (k nenávisti), hanobení (národa, rasy) ponechala bez povšimnutí,“ podotkl advokát.

Podle kontrolního závěru policie byla protiislámská demonstrace v pořádku, i přesto, že se proti šibenicím na demonstraci vyjádřil ministr vnitra Milan Chovanec i policejní šéf Tomáš Tuhý.

Ženu spolu s několika dalšími zadrženými odvezla policie na služebnu v Bartolomějské ulici, kde podle obžalované dostali od policistů hodinovou přednášku, během které se měli zadržení od policistů dozvědět, že „všichni uprchlíci jsou svoloč, Kaddáfí (zabitý libyjský vůdce, pozn. red.) je pašák a Putin to myslí dobře.“ Následovalo obvinění z násilí proti úřední osobě.

„Doufám, že mé půlroční trestní stíhání neodradí aktivisty od protestů proti šířící se xenofobii a nenávisti,“ prohlásila žena ve své závěrečné řeči.

Protože se proti rozsudku na místě odvolala, bude se případem zabývat Městský soud v Praze.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám