Hlavní obsah

Zeman nechal prověřit kvůli Žďáru tisícovku případů, třetina žalobců je pasivní

Právo, Novinky, Ondřej Kořínek, Miroslav Homola

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Aktualizováno

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman v pátek na tiskové konferenci uvedl, že jeho úřad prověřil 936 spisů za poslední tři roky, kde se rozhodovalo o změně ústavní léčby na ambulantní. Prověrku nařídil po tragédii ve škole ve Žďáru nad Sázavou. Podle něj jsou někteří státní zástupci při řešení případů příliš pasivní.

Pavel Zeman nechal po žďárské tragédii prošetřit skoro tisíc případůVideo: Miroslav Homola, Právo

 
Článek

„Prověřili jsme 14 okresních státních zastupitelství, která působí v oblastech psychiatrických léčeben, a 936 spisů tři roky zpětně. U méně než třetiny jsou případy pojímány pasivně. Státní zástupci nepřicházejí na veřejné zasedání připraveni a spoléhají se na návrh léčebny, ten ale bývá strohý,“ sdělil nejvyšší žalobce.

Podle něj státní zástupci většinou neví, čeho se posuzovaná osoba dopustila v minulosti, někteří dokonce na zasedání vůbec nechodí. „Zákon tím ale neporušují, ten jim to umožňuje. Byl bych ovšem rád, aby se v takových případech zasedání účastnili,“ dodal Zeman.

Opavské stání zastupitelství, které o změně léčby nemocné pachatelky rozhodovalo, patří ke čtyřem hodnoceným jako vyloženě pasivní. „Musím však říci ve vztahu k tomuto konkrétnímu případu, že jde skutečně o pasivnější státní zastupitelství, ale případ nelze zjednodušit na hledání jednoho viníka, jakkoliv je následek z tohoto případu fatální. Vinu nelze zužovat na rozhodnutí jednoho soudu, mimo jiné i proto že od tohoto rozhodnutí k útoku uplynulo téměř půl roku, což může být dostatečně dlouhá doba, aby se stav psychicky nemocného mohl změnit,“ uvedl žalobce.

Foto: Jana Pechová, Právo

Lidé před školou zapalují svíčky

Podle jeho slov existují i státní zastupitelství, kde je praxe dobrá. „Soud zašle návrh na změnu léčby státnímu zástupci, ten provede lustraci v evidencích a požaduje další informace od institucí, které měly co do činění s posuzovanou osobou. Jsou i případy, kdy zástupce navrhne nevyhovět změně léčby,“ vysvětlil Pavel Zeman.

Nejvyšší státní zastupitelství teď chce projednat s ministerstvem závěry kontroly a přijmout opatření, která by měla sjednotit praxi. Změna zákona podle Zemana nutná není, bavit se chce ale o posílení státních zastupitelství a užší spolupráci se soudy.

Podobným útokům ovšem podle něj zabránit nejde. „Je nutné promluvit také s odborníky, kteří léčí takové pacienty, a zjistit, zda je dostatek psychiatrů a jestli mají peníze na léčbu,“ konstatoval Zeman.

Foto: Petr Horník, Právo

Nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman

Válková už podala stížnost

Ministryně spravedlnosti Helena Válková ve druhé polovině listopadu podala stížnost pro porušení zákona. Podle ní se Okresní soud v Opavě při rozhodování o propuštění útočnice do ambulantního léčení vůbec nezabýval zásadní otázkou, zda není pobyt ženy na svobodě nebezpečný a zda z její strany nehrozí recidiva. Nechala také prověřit sedm soudů, které mají ve své kompetenci psychiatrické léčebny a rozhodují o změnách léčení nebezpečných pacientů. Jejich rozhodování chce nyní sjednotit.

Spolužáci se loučí s ubodaným chlapcem ze Žďáru nad SázavouVideo: Novinky

Útok se odehrál 16. října ráno. Pachatelka nejprve zaútočila na jednu studentku, kterou se 16letý Petr V. rozhodl bránit. Na následky bodných zranění mladík zemřel. Když se útočnice po pobodání chlapce hnala za zachráněnou dívkou, vrhla se na jinou procházející studentku. Tu bodla do břicha a vzala si ji jako rukojmí. Pomohl jí až vyjednavač, jenž se za ni jako rukojmí nechal vyměnit. Policista byl zraněn na hlavě ve chvíli, kdy člen zásahové jednotky zneškodnil útočnici taserem.

Ženě hrozí výjimečný trest 

Policie následně potvrdila, že žena v květnu 2012 napadla také vychovatelku, která bránila sedmiletou dívku v jídelně v Havířově. Po obvinění bylo její trestní stíhání zastaveno kvůli psychickému stavu. Do února 2014 byla v psychiatrické léčebně, odkud ji soud propustil na doporučení opavských lékařů. Nyní se měla léčit ambulantně.

V souvislosti s případem rezignoval ředitel opavské psychiatrické léčebny Ivan Drábek. Prezident Miloš Zeman s premiérem uctili v pátek zavražděného mladíka přímo ve žďárské škole. Zeman zároveň řekl, že by mladíka mohl příští rok vyznamenat.

Šestadvacetiletá žena, která si školu k útoku vybrala podle svých slov náhodou na internetu, byla obviněna z trestného činu vraždy a braní rukojmí. Hrozí jí až výjimečný trest.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám