Hlavní obsah

Železný prohrál další spor s Vávrou

Novinky, ČTK, Jana Perglerová

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Šéf televize Nova a senátor Vladimír Železný prohrál u pražského městského soudu spor na ochranu osobnosti s Janem Vávrou, ředitelem České nezávislé televizní společnosti (ČNTS). Železný tak podle názoru soudu nemá nárok na omluvu ani odškodné ve výši 100 tisíc korun za Vávrův článek z roku 2001 údajně očerňující jeho osobu.

Foto: Ondřej Kořínek

Tunel cyklostezky, který je zčásti poničený grafity.

Článek

Pro Železného znamená dnešní rozhodnutí soudu v krátké době druhou porážku, kterou utrpěl od svého bývalého podřízeného Vávry. Před měsícem padl pravomocný verdikt v podobné kauze, kde Železný požadoval po Vávrovi omluvu a taktéž 100 tisíc korun za morální újmu, kterou mu měl způsobit článkem v Lidových novinách z roku 2000. Vávra tehdy o Železném psal jako o osobě loajální ke komunistické straně. Šanci na úspěch Železný promarnil v dubnu i tím, že své odvolání podal pozdě.

Vinnej, nevinnej, berte to po řadě

Článek, který byl dnes předmětem projednávání, Vávra napsal a zveřejnil pod titulkem "Vinnej, nevinnej, berte to po řadě" v MF Dnes v listopadu 2001. Poté, co byl Železný obviněn z pokusu o poškozování věřitele kvůli směnce pro společnost Astrona a na 48 hodin umístěn v policejní cele.

Železný míní, že Vávra zasáhl do jeho osobnostních práv a nerespektoval presumpci neviny, když napsal, že na Železného nelze pohlížet jako na nevinného. "Kdyby byl Vladimír Železný opravdu nevinný, nikdo by mu ani neobstavoval majetek, ani nekonfiskoval podíl ve společnosti držící licenci (míněno CET 21 - pozn. red.)," uvedl v listopadu 2001 Vávra.

Železný se odvolá

Železný ihned po rozsudku opustil se svými dvěma bodyguardy budovu, aniž odpověděl na dotazy novinářů. "Odvoláme se, presumpce neviny porušena byla," sdělila médiím Železného právní zástupkyně Markéta Havlová. Podle ní Vávra v článku rafinovaně promíchal citace z literatury a pravdivé i nepravdivé informace tak, že čtenář musel dojít k závěru, že je Železný vinen.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám