Hlavní obsah

Ze vzteku zapálil stáje plné koní

Právo, Novinky, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

HOLČOVICE

Ze založení požáru konírny v Holčovicích na Bruntálsku, při kterém uhořelo devět koní a štěně, je obviněn šestatřicetiletý Petr Pacoň. Oheň založil podle obžaloby poté, co ho majitel konírny propustil.

Foto: archiv Michal Solařík
Článek

Pacoň osudný večer popíjel v místním baru. Poté, co vypil sedm desetistupňových piv a tři rumy, se svěřil kamarádům s tím, že se nemůže smířit s výpovědí, kterou mu majitel konírny dal. "Měl jsem vztek, protože mi dal výpověď před Vánocemi," zopakoval Pacoň před soudem.

Zároveň připustil, že požár mohl při návratu z restaurace v opilosti způsobit, ale neudělal to prý schválně. "Byl tam sníh a já jsem si myslel, že nedopalek zhasne," řekl. Majitel koní, kteří podle znalců zahynuli v obrovských bolestech, je ale přesvědčen, že jeho bývalý zaměstnanec mu majetek zapálil úmyslně.

"Všechno shořelo během velice krátké doby, takže podle mne byl oheň založen na více místech. Navíc se tam našel ohořelý plechový kanystr, který ve stáji předtím nebyl," řekl poškozený podnikatel, který v trestním řízení požaduje po obžalovaném náhradu škody ve výši 1,5 miliónu korun.

U soudu v úterý vypovídala také znalkyně z oboru psychatrie. Uvedla, že Pacoň trpí skrytou sexuální úchylkou. "Obžalovaný trpí sexuální deviací, zrakovým slídičstvím, tedy voyerismem. Je to porucha sexuální preference, která se projevuje pozorováním osob nahých či svlékajících se," řekla znalkyně a navrhla soudu, aby obžalovanému nařídil ochrannou ústavní léčbu.

Upozornila také na to, že Pacoň při odchodu z restaurace patrně sledoval mileneckou dvojici, která mířila do rekrační chaty, nacházející se nedaleko konírny. Založením požáru tak podle znalkyně mohl kompenzovat svoji frustraci z toho, že se sexuálně neukojil.

Kvůli přivolaní dalších svědků, mimo jiné i zmíněné milenecké dvojice, soud odročil jednání na 4. ledna.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám