Hlavní obsah

Ze sedmi let vězení je podmínka: Soud zmírnil mladíkovi trest za shození dívky do rokle

– Praha
Novinky, kub

Vrchní soud v Praze ve středu zmírnil sedmiletý trest vězení na podmínku dvacetiletému Lukáši Tučkovi obžalovanému z pokusu o vraždu bývalé přítelkyně. Podle kriminalistů ji vylákal v září 2017 na vyhlídku v Jičíně, odkud ji shodil z osmi metrů do rokle a skočil za ní. Podle soudu má mladík ještě dostat šanci a není potřeba ho poslat do vězení.

Lukáš Tuček u Vrchního soudu v PrazeVideo: Jakub Bartosz, Novinky

 
Článek

Vrchní soud udělil Tučkovi tříletý trest vězení podmíněně odložený na pět let. Podle soudu je řada polehčujících okolností, které umožňují mimořádné snížení trestu. „Činu se dopustil krátce po osmnáctých narozeninách, je na prahu života, rodina, ze které pochází, je velice slušná, on sám nepropadl drogám ani nekouří,” zdůvodnil mimo jiné verdikt soudce Jiří Lněnička. „Jednalo se o exces z jinak řádného života,” dodal.

Trest vězení by podle soudu Tučka vytrhl ze sociálních vazeb a není jisté, jak by se dál jeho život vyvíjel. Lněnička uvedl, že je Tučkovi potřeba dát ještě šanci.

Dívka skončila v nemocnici s vážným zraněním, mladík byl rovněž poraněný. Tučka poslal nepravomocně do vězení v dubnu na sedm let královéhradecký soud, obviněný se proti tomu odvolal k vrchnímu soudu.

Obžalovaného podle soudu usvědčila například elektronická komunikace mezi ním a poškozenou, Tuček rovněž v přípravném řízení skutek přiznal, u hlavního řízení to ale popřel.

Foto: Novinky

Lukáš Tuček (vpravo) u Vrchního soudu v Praze

Dívka se po pádu zranila vážněji než Tuček, mimo jiné měla zlomených několik obratlů. Podle jejího zmocněnce se musí stále podrobovat léčbě.

Tuček před soudy odmítl, že by dívku schválně shodil. Podle obžaloby ji ale srazil, protože se s ním chtěla rozejít.

Obviněný nakonec u soudu řekl, že si není schopný zcela vybavit, co přesně se tehdy dělo. Po neštěstí byl přesvědčen, že vše byla nešťastná událost. Poté prý uvěřil expřítelkyni, která ho informovala, že ji shodil. Po provedené policejní rekonstrukci události si ale prý uvědomil, že se to tak nemohlo stát, a vinu proto necítí.

Reklama

Výběr článků

Načítám