Hlavní obsah

Zdravotní sestra nezákonně stíhaná pro vraždy vysoudila na státu další 1,5 milionu

Novinky, bad
Praha

Zdravotní sestře Věře Marešové, která byla před lety nezákonně obžalovaná z vraždy šesti pacientů, přiznal ve čtvrtek Obvodní soud pro Prahu 2 více než jeden a půl milionu korun plus úroky jako nemajetkovou a psychickou újmu. Stát Marešové už dříve zaplatil za nezákonnou vazbu a trestní stíhání milion korun.

Foto: Petr Horník, Právo

Zdravotní sestra Věra Marešová (vlevo) u soudu

Článek

„Je zřejmé, že došlo k nezákonným rozhodnutí,“ uvedla soudkyně Zdeňka Burdová.

„Došlo k neúměrnému zásahu do pracovního, rodinného života a ztrátě dobré pověsti žalobkyně. Je ve své profesi diskvalifikována podle názoru soudu až do konce života,“ dodala soudkyně.

Burdová také řekla, že přiznané odškodné výrazně převyšuje obvykle přiznávanou částku, případ Marešové podle ní totiž nemá v České republice obdoby.

Státu nikdy neodpustím, řekla nevinná zdravotní sestra, kterou soudili za vraždy

Krimi

Marešová měla podle obžaloby mezi roky 2010 a 2014 podat na jednotce intenzívní péče v nemocnici v Rumburku, kde pracovala, v infuzi šesti pacientům draslík, na což měly její údajné oběti zemřít. Podle žalobce si tím Marešová měla ulehčit svou práci.

Jak Krajský soud v Ústí nad Labem, tak i následně odvolací senát Vrchního soudu v Praze Marešovou před pěti lety pravomocně obžaloby zprostily, nebylo prokázáno, že se skutky vůbec staly. Revizní znalecký posudek nepotvrdil, že by pacienti zemřeli na otravu draslíkem.  Kvůli trestnímu stíhání strávila Marešová ve vazbě celkem 429 dní.

„Státu nejsem schopná odpustit, že se taková kauza stala. Zakládala jsem si na tom, že jsem zdravotní sestra, že to umím. A najednou bác a jsem vylitá z téhle práce. Na srdci pořád cítím tu křivdu, co se mi stalo, já tím žiju dnes a denně,“ řekla při jednom z předchozích jednání Marešová, která se čtvrtečního vyhlášení rozsudku neúčastnila.

Zdravotní sestra Marešová vysoudila na TV Nova 1,2 milionu

Krimi

Kvůli nerespektování presumpce neviny podala Marešová žalobu na několik vydavatelství, celkem požadovala asi pětatřicet milionů korun. V některých případech jí soudy daly za pravdu, mediální dům Czech News Center má Marešové zaplatit 900 tisíc korun, televize Nova 1,2 milionu. S vydavatelstvím Economia Marešová uzavřela mimosoudní dohodu.

Reklama

Výběr článků

Načítám