Hlavní obsah

Zdravotní sestra Marešová vysoudila na TV Nova 1,2 milionu

Praha
Aktualizováno

Městský soud v Praze pravomocně rozhodl, že TV Nova musí zdravotní sestře Věře Marešové zaplatit 1,2 milionu za to, že v reportáži a článcích o jejím trestním stíhání novináři nerespektovali presumpci neviny. Ve sporu s Czech News Center jí soud v minulosti pravomocně přiznal 900 tisíc korun.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Věra Marešová u soudu

Článek

Obvodní soud pro Prahu 5 loni v listopadu ve sporu s Novou nepravomocně rozhodl, že má ženě zaplatit milion korun. Odvolací senát městského soudu ve čtvrtek částku zvýšil. Soudkyně Veronika Křesťanová upozornila, že média, nejen žalovaná televize, se dopustila hrubého zásahu do presumpce neviny. Šlo podle ní o značný a neodčinitelný zásah do práv Marešové a je na místě přiznat ženě zadostiučinění.

Podle Křesťanové také televize Nova neprojevila dostatečnou sebereflexi. Vyšší částku oproti té, kterou soud uložil zaplatit CNC, soud odůvodnil mimo jiné tím, že inkriminované výroky byly zveřejněny v televizním vysílání, a to i v hlavní zpravodajské relaci.

Marešová v minulosti přes svého právníka vzkázala, že chce, aby mělo přiznané zadostiučinění preventivní funkci. Zástupkyně TV Nova u soudu už dříve připustila, že v některých reportážích a článcích použila nevhodné výrazy, odškodnění by ale podle ní mělo být nižší.

Marešová v žalobě chtěla po televizi 12 milionů korun za reportáže nebo články, ve kterých byla označována mimo jiné jako „sestra smrt“ nebo „vraždící sestra“.

Televize Nova má zaplatit zdravotní sestře Marešové milionové odškodné

Krimi

Odškodnění Marešová požadovala i po vydavatelstvích Mafra (6,7 milionu korun), Economia (dva miliony korun), VLM (2,6 milionu korun) a televizi Prima (6,7 milionu korun), po Czech News Center chtěla původně 4,8 milionu korun.

Marešová čelila obžalobě z toho, že v letech 2010 až 2014 podávala pacientům v rumburské nemocnici silné dávky draslíku, po kterých jim selhalo srdce. Marešová byla obviněna z šesti vražd, soudy ji osvobodily.

Zdravotní sestra z Rumburku je nevinná a chce odškodné

Domácí

Nepodařilo se prokázat, že se skutky vůbec staly. Kvůli nezákonnému rozhodnutí o svém trestním stíhání a za ztížení společenského uplatnění se Marešová v jiném řízení domáhá od státu pěti milionů korun.

Reklama

Výběr článků

Načítám