Hlavní obsah

Zbraň vystřelila náhodou, bránili se u soudu obžalovaní z vraždy seniora

Právo, ČTK, tom

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Ostrava

Zřejmě kvůli penězům na nákup drog přepadli a zavraždili loni v listopadu ve Svobodných Heřmanicích na Bruntálsku Milan Klapetek a Martin Lebeda 71letého muže. Podle obžaloby si pachatelé obstarali malorážkovou pistoli, z níž následně Klapetek vystřelil zblízka směrem na obličej oběti. Senior po několika hodinách vykrvácel. Obžalovaní loupežnou vraždu nepopřeli, šlo prý ale o nešťastnou náhodu a neúmyslný výstřel.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto

Článek

Klapetek se s obětí podle obžaloby znal. Pod smyšlenou žádostí o vodu do chladiče automobilu se mu seniora proto podařilo přesvědčit, aby jim otevřel dveře domu. Následně na něj namířil pistoli, zatlačil jej dovnitř a požadoval peníze. Po prvním výstřelu začali pachatelé prohledávat dům.

Když se za nimi těžce zraněný důchodce vyškrábal do prvního patra, padl ještě jeden výstřel. „Z domu ve Svobodných Heřmanicích ukradli nejméně sedm tisíc korun v hotovosti, tři půllitrové láhve becherovky, přenosný rádiomagnetofon a DVD přehrávač,“ uvedla státní zástupkyně Brigita Bilíková.

Spravedlnosti pachatelé unikali přibližně 14 dní. Před Vánocemi je kriminalisté dopadli, oba se přiznali. Lebeda tvrdí, že vůbec nevěděl, co se v domě děje. "Byl jsem opilý," řekl už dříve policii. V pondělí u soudu odmítl vypovídat. Jeho advokát řekl, že zločin klient označil za exces. Klapetek tvrdí, že nikoho zabít nechtěl. Zbraň údajně vystřelila náhodou.

Opakovaně přepadali ženu z Životic

Podle obžaloby nebylo přepadení důchodce jedinou společnou akcí obou pachatelů. Už v létě loňského roku přepadli a okradli ženu žijící v rodinném domě v Horních Životicích. Poté, co vnikli do domu, požadovali alkohol a peníze, přičemž majitelce vyhrožovali zabitím. I přes fyzické násilí odešli bez peněz.

Ženu ale navštěvovali dál a ona jim ve strachu o svůj život téměř půl roku nejprve nalévala alkohol a poté jim nejméně pětkrát vyplatila 500 korun.

Klapetek i Lebeda jsou obžalováni z loupežné vraždy a porušování domovní svobody. Hrozí jim až 20 let za mřížemi.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám