Hlavní obsah

Zbitého muže ve Šternberku nechal umírat přes noc, dostal 12 let vězení

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc

Za loňskou vraždu bezdomovce ve Šternberku na Olomoucku v pondělí potrestal olomoucký krajský soud Jiřího Christa 12 lety vězení. Muž podle rozsudku svého známého brutálně napadl na odlehlém místě u chaty, kterou muži obývali. Útok byl razantní, muž 55letého bezdomovce bil pěstí do obličeje a kopal. Oběť nakonec zemřela na otok mozku. Obžalovaný se k bití přiznal, samotnou vraždu však popíral.

Foto: Ondřej Kořínek, Novinky

Ilustrační foto.

Článek

Obě strany si po vynesení rozsudku ponechaly lhůtu pro případné odvolání. „Obžalovaný byl uznán vinným skutkem, jak byl žalován. Rozsudek ještě není pravomocný,“ konstatoval soudce Martin Lýsek.

Případ otevřel zdejší soud na konci dubna. Muž se přiznal k tomu, že obžalovaného zbil, z tragického následku se však podle soudu snažil vyvinit tím, že se na bití podílel ještě někdo jiný. Soud však jeho argumentům neuvěřil.

Incident se stal loni v polovině října. Předchozího konfliktu se zúčastnili čtyři bezdomovci včetně otce obžalovaného, kteří na místě ve velkém popíjeli víno. Christ se nakonec rozhodl spory vyřešit útokem.

Umíral přes noc

Podle žalobce Jakuba Grmely zasypal Christ svého známého ranami pěstí mířenými na obličej, a když muž spadl, kopal ho do hlavy a hrudníku. Bití podle kriminalistů trvalo dlouho, podle výsledků pitvy jen na hlavu směřovalo nejméně 20 ran. Muž měl polámaná žebra a utrpěl pneumotorax.

Po skončení útoku se napadený ještě vzpamatoval a zůstal s ostatními sedět u ohně. „Poté se jeho tři kolegové odebrali spát na chatu, napadený zůstal sedět u ohně. V noci se útočník vzbudil a šel se na něj podívat. Zjistil, že krvácí z uší, nosu, chrčí a nereaguje. Vrátil se však zpět a usnul,“ popsal případ již dříve kriminalista Jan Lisický, vedoucí odboru obecné kriminality olomoucké krajské policie. Když napadeného bezdomovce muži následující den našli ležet u ohně, už nedýchal.

Christovi, který má za sebou majetkovou i násilnou trestní minulost, původně hrozilo za vraždu až 18 let vězení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám