Hlavní obsah

Zavraždil taxikáře, dvě ženy napadl nožem a mačetou. Dostal doživotí

Právo, pko

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Brno

Marně se snažil přesvědčit Nejvyšší soud (NS) o zbytečně přísném trestu recidivista Luboš Miko. Soudy ho totiž poslaly do společnosti doživotně odsouzených pachatelů. Přestože zavraždil taxikáře a pokusil se zavraždit další dvě ženy, v dovolání si stěžoval, že tím nebyly splněny důvody pro doživotní trest. NS ale jeho námitky smetl ze stolu.

Foto: Josef Koukal, Právo

Recidivista Luboš Miko u soudu

Článek

„V tomto případě byly dány důvody pro uložení doživotního trestu. Jeho námitky byly neopodstatněné, a proto bylo dovolání odmítnuto,“ vysvětlil verdikt mluvčí soudu Petr Knötig.

Miko nejprve o prázdninách před třemi lety zastřelil v Praze postaršího taxikáře a zapálil jeho auto. Oběť střelil dvakrát zblízka zezadu do hlavy a jeho tělo hodil do Dolnomlýnského rybníka. To vše pro dva mobilní telefony a částku okolo 200 korun. Auto zapálil proto, aby skryl stopy, jenže policie našla nedaleko od vraku stopy jeho DNA.

Odsouzený se pokusil spáchat další dvě vraždy

Už osm dní nato se chystal na další vraždu. Tentokrát si vyhlédl byt v Praze 4, kam vlezl po hromosvodu přes lodžii. Když byt prohledával, vzbudil dvaašedesátiletou obyvatelku bytu spící v ložnici. Vrhl se na ni a pobodal ji do hlavy a hrudníku, napadená ale naštěstí přežila.

Za další dva týdny se pokusil o další vraždu, když napadl sedmačtyřicetiletou ženu mačetou při snaze o ukrást jí kabelku. Žena přišla o části několika prstů a byla těžce zraněná na rukou a hlavě, život jí zachránil jen rychlý lékařský zákrok.

Když policisté Mika, který už dříve strávil celkem dvacet let po kriminálech, dopadli, nejprve se doznal. Po poradě s advokátem ale svou výpověď stáhl zpět. U soudu pak tvrdil, že je sice zloděj, ale ne vrah.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám