Hlavní obsah

Závěje způsobily hromadnou nehodu deseti aut

Právo, Novinky, ČTK, Anna Bortlíčková
NOVÝ JÍČÍN

Nejméně deset automobilů havarovalo v neděli dopoledne na silnici mezi Novým Jičínem a Hranicemi na Moravě. Příčinou byly závěje, které se na silnici tvoří vinou silného větru. "Máme tři středně těžká zranění," řekla mluvčí novojičínské policie. První automobily havarovaly těsně před 10:15. Další srážky pak následovaly.

Foto: DK Vsetín

Návštěvníci se mohou těšit také na Jurský svět: zánik říše.

Článek

"Řidič osobního auta jedoucí ve směru od Hranic na Nový Jičín v mírném klesání v úseku s navátými sněhovými závěji a za snížené viditelnosti nezvládl řízení, přejel do protisměru, kde se srazil s avií. Postupně do nich najelo dalších osm osobních vozidel," upřesnila Právu mluvčí policie Miroslava Šálková. Jeden z účastník nehody z místa ujel, policisté po něm pátrají.

Jedním ze zraněných je řidič, kterého srazil automobil v okamžiku, kdy se snažil poskytnout pomoc zraněným v jednom z havarovaných vozů. "Pomáhal řidiči z polského vozu. V tom okamžiku je srazil další automobil. Má poraněnou kyčel," doplnila mluvčí.

Kolem 14. hodiny již byla silnice v obou směrech zprůjezdněna. V některých otevřených úsecích neustávající vítr pořád nafoukává na vozovku sníh z polí.

Závěje a sněhové jazyky se tvoří na mnoha místech Moravskoslezského kraje. Situaci řidičům počasí komplikuje mimo Novojičínska také na Frýdecko-Místecku a Bruntálsku. Všechny silnice jsou ale sjízdné. Na mnoha místech však jen se zvýšenou opatrností.

Na Olomoucku zavřeli čtyři úseky silnic

Kvůli sněhovým závějím a jazykům, které má na svědomí silný vítr, museli v neděli uzavřít silničáři na Olomoucku čtyři úseky. Předpokládají přitom, že nepříznivé povětrnostní podmínky jim cesty během dneška zprůjezdnit nedovolí. Opatrní by měli být motoristé i na ostatních místech regionu. Sněhové jazyky se totiž tvoří v celém kraji.

"Situace je horší, než byla ráno. Museli jsme uzavřít cestu mezi obcemi Arnoltice a Veveří, mezi Hraničními Petrovicemi a Jívovou, Domašovem nad Bystřicí a Norberčany a mezi Dálovem a Horní Loděnicí," řekl po 13:00 krajský dispečer Správy silnic Olomouckého kraje.

Počasí ale způsobuje problémy v dopravě téměř v celé republice. V Libereckém kraji se sice vyjasnilo, fouká však poměrně silný nárazový vítr a tak se v otevřených úsecích zejména v horských oblastech mohou tvořit sněhové jazyky. S těmi by měli motoristé počítat také na Turnovsku a Českolipsku. Podobná je situace i na Vysočině, jižní Moravě či ve východních Čechách.

Pouze se sněhovými řetězy jsou v neděli sjízdné silnice nižších tříd v Krušných horách. Přes noc zde napadlo až 20 centimetrů sněhu a úklid silničářům komplikuje silný vítr. Ostatní komunikace na území Ústeckého kraje jsou se zvýšenou opatrností sjízdné. "Naštěstí dnes nejezdí kamióny, takže by žádné dopravní komplikace neměly nastat," řekl dispečer krajské správy a údržby silnic.

Reklama

Výběr článků

Načítám