Hlavní obsah

Zatkli pět podvodníků, vydávali se za policisty

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

PRAHA

Od 12. do 13. listopadu se podařilo zatknout pětici podvodníků, kteří se vydávali za policisty z útvaru pro odhalování organizovaného zločinu. Pod záminkou ochrany před vyděrači z podnikatelů vylákali pět miliónů korun. V pátek o tom informovalo policejní prezídium.

Foto: Lukáš Prokeš

Laureátkou KHS 2017 se stala Lucilla Rose Mariotti z Itálie

Článek

Podle mluvčího policejního prezídia Jiřího Vokuše pětičlenná skupina oslovila podnikatele na různých místech republiky s legendou, že je budou chránit před vyděrači. "Výhružnými telefonáty je přiměli, aby falešným policistům svěřili požadovanou částku a vyčkali, až pachatele vydírání zadrží a peníze jim vrátí," řekl Vokuš.

Přijít si tak měli na pět miliónů korun. Aby toho nebylo málo, tak skupina podvodníků, z nichž jeden z nich byl v policejní uniformě, vnikla do domu jedné ženy, spoutali ji a dům prohledali. "Svoji příslušnost k policii dokládali služebními odznaky, průkazy a listinnými materiály s hlavičkou policie," poznamenal Vokuš.

Při domovních prohlídkách mužů z Královéhradecka a Uherskohradišťska policisté našli součásti policejní výstroje, uniformy, náboje i části zbraní. Policisté podvodníky obvinili z trestných činů vydírání, loupeže a porušování domovní svobody.

"Všichni byli v minulosti trestně stíháni a nikdo z nich nikdy nebyl příslušníkem policie," zdůraznil mluvčí. Čtyři z nich jsou ve vyšetřovací vazbě, jeden je stíhán na svobodě. Hrozí jim trest odnětí svobody až na dvanáct let. Kriminalisté předpokládají, že kromě odhalených případů vydírání mohli obvinění spáchat ještě další podobné trestné činy. Žádají proto občany, kteří se mohli stát oběťmi, aby se přihlásili na telefonním čísle 974 623 956.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám