Hlavní obsah

Zatímco majitelé nemovitosti v Praze spali, v bytě řádil zloděj

Novinky, Jan Středa

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Ke vloupání vyjížděli v polovině března pražští policisté. Neznámý pachatel se v nočních hodinách vloupal do bytu, zatímco jeho obyvatelé spali. Umožnily mu to nedostatečně zajištěné vstupní dveře. Škoda je asi pět tisíc korun, pachateli hrozí až tři roky vězení.

BEZ KOMENTÁŘE: Muž podezřelý z vloupáníVideo: Policie ČR

 
Článek

Nemilé překvapení zažila jedna z rodin bydlící v panelovém domě v Jabloňové ulici v Praze 10 v úterý 17. března. „Pachatel využil toho, že si rodina dostatečně nezajistila vstupní dveře do bytu, nepozorovaně je otevřel a vstoupil dovnitř,“ sdělil mluvčí pražských policistů Jan Rybanský. Zloděj z tašky v předsíni odcizil peněženku s hotovostí, osobními doklady a platebními kartami.

Vyšetřujícím kriminalistům se podařilo zajistit několik záběrů z bezpečnostních kamer. Zachycují neznámého muže, jak opakovaně platí odcizenými kreditními kartami. Stejný muž je také zachycen na záběrech z panelového domu, kde k vloupání došlo. Není tedy vyloučeno, že by pachatelem mohl být on.

„Pokud muže na záběrech poznáváte, nebo víte, kde by se mohl nacházet, neváhejte a kontaktujte bezplatnou tísňovou linku 158,“ řekl Rybanský.

Případ policisté prošetřují pro podezření ze spáchání trestných činů porušování domovní svobody, krádež a pozměnění platebního prostředku. Způsobená škoda se pohybuje okolo pět tisíc korun, pachateli hrozí v případě odsouzení odnětí svobody až na tři roky.

Čas nočních lapků

S přicházejícím létem nabádají policisté k opatrnosti. Teplé počasí je totiž obdobím tzv. „nočních zlodějů“, tedy zlodějů, kteří se vloupají do obydlí v nočních hodinách, a to i v případě, že jsou obyvatelé doma. Do bytů a domů se podle dlouhodobých policejních statistik dostávají nejčastěji překonáním vstupních dveří, přes balkon nebo oknem.

Těmto incidentům se ale podle mluvčího policie Ladislava Beránka dá zabránit. „Doporučujeme zajistit pootevřená okna a balkonové dveře některým z mechanických prostředků zabraňujících úplnému otevření, případně elektronickým prostředkem, který akusticky upozorní na úplné otevření,“ řekl Beránek.

Vstupní dveře se pachatelům daří překonat i v případě, že jsou dovřené. „Zde doporučujeme především na noc uzamknout dveře a klíč ponechat v zámku ve vodorovné poloze,“ radí Beránek s poukazem na oblíbenou zlodějskou metodu, takzvaný bumping. Právě klíč ve zmíněné poloze této metodě zabrání.

Anketa

Zamykáte na noc vstupní dveře do bytu/domu?
Ano
91,3 %
Ne
7 %
Jak kdy
1,7 %
HLASOVÁNÍ SKONČILO: Celkem hlasovalo 483 čtenářů.

Reklama

Výběr článků

Načítám