Hlavní obsah

Zatčení Bárty: Stopy vedou k odposlechům Janouška

Právo, Jakub Troníček
Aktualizováno

Zatčení šéfa Věcí veřejných Víta Bárty a vysokého důstojníka protikorupční policie Jana Petržílka podle informací Práva souviselo s únikem odposlechů pražského kontroverzního podnikatele Romana Janouška.

Zásah detektivů GIBS v sídle protikorupční policieVideo: Novinky

 
Článek

Souvislost mezi zadržením Bárty a odposlechy Janouška Právu potvrdil dobře informovaný zdroj.

Foto: Petr Horník, Právo

Roman Janoušek u soudu

Citlivé záznamy hovorů známého pražského lobbisty například s někdejším primátorem hlavního města Pavlem Bémem, které unikly do médií loni na jaře, pořídila v roce 2007 Bezpečnostní informační služba, pro kterou Petržílek před svým nástupem k protikorupční policii pracoval.

A podle dřívějších informací deníku MF Dnes, který odposlechy zveřejnil, získala tyto citlivé materiály od tajné služby v roce 2009 soukromá bezpečnostní agentura ABL, kterou tehdy Bárta řídil.

Kolibřík a Mazánek

Petržílek na protikorupční policii přišel z civilní kontrarozvědky shodou okolností ve stejné době, kdy byly odposlechy zveřejněny, a byl to právě protikorupční útvar, který se posléze začal zabývat jejich obsahem.

Záznamy hovorů, v nichž se Janoušek s Bémem oslovovali jako Kolibřík a Mazánek, totiž mimo jiné ukázaly, že Janoušek ovlivňoval klíčová rozhodnutí magistrátu. Petržílek přitom po svém nástupu na protikorupční policii seděl na důležitém postu šéfa analytiky celého útvaru, a měl tak přístup do všech citlivých databází této jednotky.

Oficiální místa se k obsahu vyšetřování nechtějí jakkoliv vyjadřovat s tím, že podléhá režimu utajení.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám