Hlavní obsah

Zastupitel odmítal mít nasazenou roušku, starostka zavolala policii

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Bruntál

U incidentu mezi členy zastupitelstva Města Albrechtice na Bruntálsku museli ve středu odpoledne zasahovat policisté. Opoziční zastupitel Zdeněk Veselý, zvolený za KDU-ČSL, si odmítal nasadit roušku. Starostka Jana Murová (ANO) následně zavolala policii, aby učinila nápravu. Celá věc bude mít nyní dohru u hygieniků, kteří rozhodnou o tom, kdo byl vlastně v právu a zda zastupitel porušil předpisy.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Veselý řekl Právu, že nic neporušil. „Řídil jsem se právním výkladem ministerstva vnitra, podle něhož zastupitelé roušku mít nemusí, pokud je zajištěn dvoumetrový rozestup,“ řekl Veselý.

Starostka naopak tvrdí, že tento výklad ztratil právě od středy platnost kvůli zpřísnění hygienických opatření.

Strážníci v Praze jdou po lidech bez roušky

Krimi

„Já jsem ho vyzvala, aby si nasadil ochranu dýchacích cest, že když to vyžadujeme po občanech, měl by to respektovat i on. Jenže on tvrdil, že nemusí, a tak nezbývalo než zavolat policii,“ řekla starostka.

Přehledně: Kde všude jsou nově povinné roušky

Domácí

Po příjezdu policistů si Veselý roušku nasadil. Poté, co spor zadokumentovali a odjeli, si ji zase sundal. Až když hrozilo, že někteří zastupitelé na protest odejdou a zasedání bude muset být rozpuštěno, si roušku nasadil.

„Bylo to ale s hloupými připomínkami. Říkal, že když nás má zabít strach, tak v té roušce klidně sedět bude,“ dodala starostka. Posteskla si také, že jde o provokatéra. „Zásadně vystupuje a hlasuje proti všemu a proti všem,“ dodala.

Koronavirus už měl

Veselý dodal, že byl v právu. „Můj koeficient šíření je nula. Roušku jsem si nasadil, když jsem byl v blízkosti jiných lidí,“ řekl Veselý a přiznal, že v minulosti onemocnění covid-19 prodělal, protože se nakazil od člena své rodiny. Podle současných vědeckých předpokladů by tak alespoň po nějakou dobu skutečně neměl být infekční.

Starostka ale zdůraznila, že mimořádným opatřením ministerstva zdravotnictví byl dřívější výklad ministerstva od středy zrušen. „A je to jen dobře, bylo by opravdu na hlavu, kdyby všichni museli mít roušky a zastupitelé by měli nějaká privilegia,“ dodala starostka.

Mluvčí policie Pavla Jiroušková řekla Právu, že policie celý incident zadokumentovala. Protože nebylo zjištěno, že by došlo k trestnému činu, byla věc postoupena hygienické stanici. Ta nyní rozhodne o tom, zda byl rebelující zastupitel v právu, nebo bude třeba ho potrestat.

Reklama

Výběr článků

Načítám