Hlavní obsah

Zastřelili a zabetonovali manžele v garáži, soud jim potvrdil výjimečné tresty

Právo, Petr Marek

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Olomouc
Aktualizováno

Výjimečné tresty vyfasovali v úterý u Vrchního soudu (VS) v Olomouci tři muži za loupežnou vraždu manželů z Bohumína. Lumír Moric (43) dostal doživotí, Michal Zágora (39) 30 let a Jiří Bohdálek (56) 27 let. VS tak potvrdil verdikt Krajského soudu (KS) v Ostravě z letošního 30. března, proti němuž se obžalovaní odvolali.

Foto: Petr Marek, Právo

Lumír Moric u Vrchního soudu v Olomouci.

Článek

Moric, který byl už v minulosti odsouzen za loupeže, mimo jiné za přepadení nemohoucí ženy v domě s pečovatelskou službou, se u VS domáhal zproštění obžaloby. Tvrdil, že na místě nebyl a s vraždou tedy nemá nic společného. Zágora a Bohdálek, jenž jako jediný u KS přiznal, že jejich společným úmyslem bylo vraždit, požadovali mírnější trest.

Foto: Petr Marek, Právo

Michal Zágora (vlevo) a Jiří Bohdálek (vpravo) u Vrchního soudu v Olomouci.

VS to však neakceptoval. „Krajský soud provedl všechny důkazy a řádně je i vyhodnotil. Tresty jsou vysoké, ale přiměřené. Bohdálek dostal nejnižší proto, že se přiznal, projevil lítost a spolupracoval i na objasnění celé kauzy. Zágora a Moric se nepřiznali. První vše vymyslel, potřeboval splatit dluhy, druhý zase páchal trestnou činnost soustavně s gradující tendencí. Začal krádežemi a skončil loupežnou vraždou. Navíc podle znalců je jeho resocializace snížená. Před takovým člověkem je třeba společnost chránit,“ řekl Právu k verdiktu mluvčí olomouckého VS Vladimír Lichnovský.

Trojice zakopala manžele dva metry pod zemVideo: Policie ČR

Vrazi své oběti, sedmašedesátiletého muže a jeho o osm let mladší manželku, nejprve zastřelili ranou z pistole do spánku, poté je uložili do připravené jámy v pronajaté garáži v Ostravě a zasypali. To jen proto, že se chtěli zmocnit jejich peněz. Věděli o svém známém, že disponuje velkým majetkem a doma má zřejmě uloženu větší finanční částku. Muž se ostatně svým bohatstvím netajil a peníze vydělané prací na zaoceánských lodích ve velkém půjčoval.

Bohdálka zadrželi na Slovensku

Zagora loni 28. února vylákal muže pod záminkou obchodní schůzky na odlehlé místo v Bohumíně. Jakmile muž dorazil, Bohdálek a Moric ho fyzicky napadli, pomocí paralyzéru povalili na zem, spoutali a převezli v kufru automobilu do garáže ve Slezské Ostravě. Tam ho zastřelili jednou ranou do spánku.

Potom se vrátili do Bohumína a vloupali se do rodinného domu. V tom ale byla manželka jejich oběti. Tu také fyzicky napadli, spoutali a prohledali dům, ze kterého odcizili peníze, nejméně 230 tisíc korun a cennosti. Nakonec převezli spoutanou ženu do stejné garáže, kde ji také zastřelili. Následně těla manželů uložili do připraveného výkopu, který Moric a Zágora zasypali zeminou, a garáž uzamkli. Vozidlo zavražděných zaparkovali u jejich domu a rozdělili si odcizené finanční prostředky.

Policie těla i díky speciálně vycvičenému psu našla po dvou týdnech. Poté zadržela Zágoru a Morice a po několika desítkách hodin i Bohdálka, který stačil uprchnout na Slovensko.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám