Hlavní obsah

Zastřelil zloděje, který se mu vloupal do domku. Šlo o nutnou obranu, uzavřela policie

– Vochov • Aktualizováno

Jako nutnou obranu vyhodnotili vyšetřovatelé jednání 55letého Jana B. z obce na Plzeňsku, který letos na jaře zastřelil ve svém domě zloděje. Případ kriminalisté podle zjištění Práva odložili.

Foto: Patrik Biskup, Právo

Dům, kam se zloděj vloupal.

Článek

„Policie mne informovala, že vydala usnesení o odložení případu. Dospěla k závěru, že se jednalo o nutnou obranu,“ potvrdil v pondělí Právu státní zástupce Jakub Kubias, který dohlíží na vyšetřování případu.

K incidentu došlo v noci z 23. na 24. března kolem druhé hodiny v bývalém drážním domku. Zastřelený muž, který byl v minulosti odsouzen za vraždu, měl podle všeho v úmyslu Jana B. okrást.

Zabil lupiče. Vinen, nebo nevinen? Hranice nutné obrany je tenká

Krimi

Domek si zřejmě vytipoval náhodou, patrně kvůli tomu, že stojí na odlehlém místě mimo zastavěnou část obce. Do objektu zřejmě vnikl přes okno nebo garáž.

Uvnitř ho ale překvapil majitel, který po něm jednou vypálil z legálně držené zbraně. Kulka muži zasáhla hrudník.

Zastřelení lupiče byla nutná obrana, souhlasí experti

Krimi

Zraněný muž ještě stačil vyběhnout ven, tam se ale skácel na zem. Majitel domu mu ještě poskytl první pomoc, ale ani záchranářům se ho už nepodařilo oživit.

Situace, kdy se člověk se zbraní bránil násilníkům nebo lupičům, řešily české soudy už několikrát. Justice se v takových případech pak zabývá zejména tím, jestli reakce naplnila definici nutné obrany, tedy zda například použití legálně držené zbraně odvracelo přímo hrozící nebo trvající útok na život či zdraví.

Smrt zloděje nachytaného majitelem byla nutná obrana, rozhodla policie

Krimi

Zásadní podmínkou je, aby obrana před útokem byla adekvátní. „Nejde o nutnou obranu, byla-li obrana zcela zjevně nepřiměřená způsobu útoku,“ uvádí trestní zákoník.

Reklama

Výběr článků

Načítám