Hlavní obsah

Zastřelil řidiče dodávky, která měla v Chomutově najíždět do lidí, dostal 12,5 roku

Ústí nad Labem
Aktualizováno

Na 12,5 roku má jít podle Krajského soudu v Ústí nad Labem do vězení 37letý Petr Benda, který loni v Chomutově zastřelil řidiče dodávky. Podle soudu jednal Benda s rozmyslem, když do dveří dodávky vyprázdnil celý zásobník. Benda se hájil tím, že řidič jezdil u paneláků, boural do aut a najížděl do lidí a on chtěl chránit zdraví a život svůj i ostatních. Proti rozsudku se na místě odvolal, ten tak zatím není pravomocný.

Petr Benda dostal za zastřelení řidiče dodávky 12,5 roku vězeníVideo: Aleš Pelikán, Právo

 
Článek

U panelových domů v Jirkovské ulici se střílelo loni 27. května po třetí hodině ráno. Když viděl obžalovaný muž dodávku a shluk lidí u ní, rozhodl se zakročit. Podle soudu v přesvědčení, že se venku děje nějaký zločin a že nějaký blázen zabíjí lidi nabil svou legálně drženou zbraň a šel ven. Tam začal střílet na dveře dodávky. Řidič dodávky byl několikrát zasažen do hrudníku a do zad a následkům zranění na místě podlehl. Podle toxikologických rozborů byl zastřelený řidič pod vlivem alkoholu a marihuany.

Podle soudu ale bezprostřední nebezpečí v době střelby nikomu nehrozilo. „Poškozený už ale nikoho neohrožoval, nelze to považovat za bezprostřední útok,“ řekl předseda trestního senátu Jiří Bednář s tím, že byla vyvrácena Bendova obhajoba, že jednal v nutné obraně. Podle soudu ale situaci špatně vyhodnotil.

Místo činu v Chomutově a pietní akceVideo: Novinky

Benda u soudu vypověděl, že byl přesvědčen, že řidič dodávky najede na trávník a přejede ho. Tak prý začal střílet, kam ale mířil si nepamatuje. Neměl prý v úmyslu nikoho poškodit. „Je mi líto, že to dopadlo, jak to dopadlo. Ale nemohl jsem nechat ohrozit svůj život nebo ostatních, kteří jsou v ohrožení,“ řekl ve své závěrečné řeči Benda.

Odškodní pozůstalé

Bendovi přitížilo u soudu jen to, že krom vraždy se dopustil i poškození cizí věci, když rozstřílel dodávku. Naopak mu polehčilo to, že je bezúhonný, k činu se přiznal a spolupracoval s policií. Znalci u obžalovaného zjistili ochranitelský až mesiášský komplex, pod jeho vlivem Benda zřejmě jednal.

Foto: Aleš Pelikán, Právo

Obžalovaný Petr Benda u ústeckého soudu

Soud Bendovi také zakázal na 10 let držet zbraň. Musí také odškodnit pozůstalé, kteří požadovali dohromady téměř půl miliónu korun. Soud jejich nároky vzhledem k tomu, že by je Benda nemohl zaplatit, snížil zhruba na polovinu. S rozsudkem byla zcela spokojena obžaloba, soud se se závěry státního zástupce Vladimíra Jana zcela ztotožnil. Ten se proto vzdal práva na odvolání.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám