Hlavní obsah

Zástavu srdce chlapce v Pardubické nemocnici způsobila vdechnutá krev, řekl znalec

– Pardubice

Znalec v případu s třemi zdravotníky obžalovanými kvůli chlapci, jenž skončil v kómatu po operaci, označil jako příčinu zástavy srdce vdechnutí krve. Dušení trvalo delší dobu a způsobilo těžké poškození mozku. Lékařka a zdravotní sestry Pardubické nemocnice nepostupovaly ve vzniklé situaci správně, uvedl v úterý u soudu znalec Jan Boháč.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Obžalovaná lékařka Martina Šípková

Článek

V květnu 2017 tehdy osmiletý chlapec podstoupil operaci mandlí. Čtyři dny poté začal na lůžkové části dětského oddělení masivně krvácet z operační rány a následně upadl do kómatu. Lékařka a dvě zdravotní sestry z dětského oddělení podle obžaloby nepostupovaly správně, dvě ženy jsou obžalovány z těžkého ublížení na zdraví z nedbalosti, další sestra z neposkytnutí pomoci. Všechny zavinění odmítly.

Cítím hlubokou lítost, řekla lékařka v případu Adama, který skončil v kómatu

Krimi

Podle znalce měl chlapec zůstat na dětském oddělení a měl být k němu přivolán specializovaný lékař z ORL. Do té doby měl být v poloze v předklonu, aby nevdechoval krev, nemělo se s ním hýbat a měl být zklidněn. Prvotní ošetření měla vést lékařka dětského oddělení, která měla službu, měla aktivně řídit zdravotní sestry. Na oddělení bylo vybavení pro odsávání krve z úst. Místo toho však matka s dítětem začala odcházet na ORL ambulanci, ta však byla v noci uzavřená.

Sestry měly přivolat ARO tým, řekla matka chlapce, který má po operaci poškozený mozek

Krimi

Zdravotní sestry podle znalce postupovaly v první fázi správně, utíraly chlapci krev a přivolaly lékařku. Další postup byl však chaotický. ARO tým v první fázi nebylo nutné volat, ten zasahuje v případě ohrožení životních funkcí, což nastalo až později, příhoda zprvu nebyla život ohrožující.

Obžalobě čelí i nemocnice jako právnická osoba. Její vina podle obžaloby spočívá v nedostatečně definovaných standardech upravujících postup zdravotnického personálu po zjištění krvácivých komplikací z operační rány po ORL operacích u dětských pacientů.

Reklama

Výběr článků

Načítám