Hlavní obsah

Zásah v dopravním podniku měl přijít již dávno, míní pověřená ředitelka

Právo, Novinky, har, rav, cie

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha
Aktualizováno

Policie od rána zasahuje v Dopravním podniku Praha (DPP). Prohledává IT, účetní, marketingové a právní oddělení. Pověřené ředitelka DPP Magdalena Češková uvedla, že policisty zajímalo například právní, marketingové a IT oddělení. Připustila, že byli i v ředitelské kanceláři. Akce policie podle ní měla přijít již dávno.

Razie v budově pražského dopravního podnikuVideo: Novinky

 
Článek

Češková potvrdila, že policejní zásah souvisí s trestními oznámeními, které podal  odvolaný ředitel Vladimír Lich.

"Kolegové byli požádáni, aby opustili kanceláře, ty kanceláře jsou hlídány," přiblížila situaci ředitelka. Podle ní zaměstnanci předávali policistům vyžádané materiály. Nejednalo se o klasickou "domovní prohlídku".

Nové vedení prý zásah policie podporuje

Bedlivě střežená je i kancelář, kde úřadoval generální ředitel. „Není to moje kancelář, ještě jsem se nepřesunula, protože jsem ve funkci od čtvrtka. Vůbec netuším, co je jejím obsahem,“ uvedla. Odhaduje, že zásah potrvá až do večera.

Na otázku Práva, jak se staví k probíhajícímu zásahu, odpověděla, že vedení DP akci podporuje. „Jak říkal předseda dozorčí rady pan (Jiří) Nouza, měla být už dávno, a sporné záležitosti mohly být dávno vyřešeny. Jsme plně součinní a spolupracujeme,“ ujistila.

Zásah začal po osmé hodině ráno a na místě je asi 30 policistů. Šéf protikorupčního útvaru Tomáš Martinec a pražská vrchní státní zástupkyně Lenka Bradáčová Právu potvrdili, že v budově zasahují policisté z Útvaru odhalování korupce a finanční kriminality (ÚOKFK).

"Jsou tam naši lidé, provádíme úkony trestního řízení v té budově," řekl Právu Martinec a podotkl, že vše je teprve na počátku.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Dočasná ředitelka DPP Magdalena Češková

"V budově probíhá prohlídka nebytových prostor," dodala Bradáčová.

Martinec i Bradáčová odmítli sdělit, čeho se zátah týká, a podezření z jakých trestných činů kriminalisté prověřují. Podle informací Práva by však detektivové neměli nikoho zatknout, ale přišli si pro různé materiály.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Sídlo pražského dopravního podniku bylo v pátek dopoledne v obležení novinářů.

Před budovou stálo ráno několik civilních aut policistů. Na první pohled nebylo patrné, že by se na místě něco dělo. Oddělení, kterých se razie nedotkla, běžně pracovala. Ani lidé z okolních obchodů si nevšimli, že by ráno probíhal nějaký zásah.

Pražský primátor Bohuslav Svoboda se k zásahu odmítl vyjádřit. "Věřím, že orgány činné v trestním řízení objasní, zda se v dopravním podniku dělo cokoliv nestandardního," uvedl Svoboda.

Lich podal trestní oznámení

Ve čtvrtek odvolaný ředitel DPP Lich ve středu informoval o tom, že kvůli smlouvám, které byly podle něj předražené, podal trestní oznámení na několik členů bývalého vedení a na lidi, kteří smlouvy podepsali. Zda zásah souvisí s tímto trestním oznámením, však zatím není jasné.

Výběr zásahů protikorupční policie v posledních týdnech
Kauza kolem Davida Ratha - Protikorupční policie zasahovala v případě údajné korupční kauzy někdejšího středočeského hejtmana Davida Ratha. Policisté například v květnu prohledávali kanceláře v kladenské nemocnici, prostory středočeského krajského úřadu v Praze či Rathův dům v Hostivici u Prahy. Později zasahovala také v sídle Úřadu Regionální rady v Praze, ve kterém sídlí Region soudržnosti Střední Čechy.
ROP Severozápad - Začátkem srpna prohledali detektivové z protikorupčního útvaru dotační úřad Severozápad v Ústí nad Labem (předchozí zásahy se uskutečnily v režii Útvaru pro odhalování organizovaného zločinu). Policisté si odnesli dokumentaci k jednomu konkrétnímu projektu, jednalo se o zakázku na opravu silnice z České Kamenice do Lužických hor. Policisté kvůli tomu navštívili i krajský úřad a zajímali se také o správu silnic.
CzechInvest - Minulý týden protikorupční policie prohledala kanceláře této státní agentury, která má na starost evropské dotace a láká do ČR investory. Policejní prohlídka se týkala sporné zakázky na vyhledávání vhodných průmyslových nemovitostí pro domácí i zahraniční investory, policisté si odvezli listiny i datová média. Kvůli případu ministr průmyslu Martin Kuba (ODS) odvolal generálního ředitele CzechInvestu Miroslava Křížka.
Pražský dopravní podnik - V sídle DPP zasahuje protikorupční policie v pátek. Tři desítky policistů zamířily mimo jiné na právní oddělení, oddělení marketingu, IT i k současné šéfce podniku Magdaleně Češkové.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám