Hlavní obsah

Policisté, kteří zasahovali v sídle ČEZ, obvinili šest lidí a jednu firmu z krácení daní

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Praha

Detektivové z Národní centrály proti organizovanému zločinu (NCOZ), kteří v úterý mimo jiné zasahovali v sídle polostátní energetické společnosti ČEZ, obvinili ještě týž den šest lidí a jednu firmu kvůli krácení daní a praní špinavých peněz. Právu to ve středu řekl mluvčí pražských městských žalobců Aleš Cimbala.

Foto: Petr Horník, Právo

Ilustrační snímek

Článek

Podle informací redakce mezi obviněnými nakonec nefiguruje nikdo ze zaměstnanců ČEZ ani sama společnost. Původně přitom policisté zadrželi ředitelku Nadace ČEZ a místopředsedkyni správní rady Michaelu Zikovou.

Podle zjištění Práva z důvěryhodného zdroje ji ale po výslechu propustili a z ničeho ji neobvinili, takže je v případu pravděpodobně jen svědkyní.

„Ve vámi dotazované věci bylo 23. listopadu sděleno obvinění šesti osobám a jedné právnické osobě,“ sdělil Právu Cimbala.

„Dosavadní prověřování vedlo k zjištění odůvodněných skutečností nasvědčujících tomu, že byl spáchán zvlášť závažný zločin krácení daně, poplatku a podobné povinné platby nebo zvlášť závažný zločin legalizace výnosů z trestné činnosti,” dodal.

Policie zasahuje v sídle ČEZ, jde po jednom ze zaměstnanců

Krimi

Bližší podrobnosti s ohledem na veřejnost trestního řízení neuvedl, pouze doplnil, že obviněným hrozí za zločiny pět až deset let vězení, za méně závažné skutky pak dva roky až osm let.

Podle informací Práva se případ týká proplácení fiktivních faktur a falešných nákladů na reklamu při různých společenských a sportovních akcích, kde jako sponzor mj. figuroval právě ČEZ či jeho nadace.

„Šlo o vysoké částky, které ČEZ proplácel nyní obviněné právnické osobě na základě různých reklamních a promočních akcí na sport a další oblasti,“ řekl k tomu ve středu Právu důvěryhodný zdroj seznámený s případem.

„Tato firma vystavovala faktury na reklamu, které byly ale fiktivní, a dotyčná právnická osoba si je následně odečetla jako náklady z daní,” dodal zdroj.

Přes sto milionů

Celková částka prověřovaná policií se podle něj vyšplhala přes sto milionů korun.

Kriminalisté byli v sídle ČEZ v úterý od brzkého rána, prohledávali dvě kanceláře, přičemž jedna měla patřit právě šéfce Nadace ČEZ Zikové.

Zisk ČEZ za tři čtvrtletí klesl o téměř sedm miliard

Ekonomika

Tu podle zdroje Práva původně policisté prověřovali proto, že mohla být pojítkem mezi osobami a firmami figurujícími v případu, zřejmě kvůli její činnosti pro Nadaci ČEZ.

Právě tato nadace se na po­řádaní či sponzorování řady sportovních, kulturních a společenských akcí podílí.

Reklama

Výběr článků

Načítám