Hlavní obsah

Zařízení ve Špindlerově Mlýně nebylo lanovkou, zjistila asociace

– Hradec Králové

Nákladní lanovka, která se v pátek zřítila ve Špindlerově Mlýně, není lanovkou ani lanovou dráhou ve smyslu zákona o drahách. Tvrdí to Asociace lanové dopravy (ALDR). Zařízení bylo jasně určené k přepravě nákladu a jako takové vylučuje přepravu osob, uvedla asociace v tiskové zprávě. Drážní inspekce se k tomu, zda šlo o lanovku, zatím nevyjádřila.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Dolní stanice lanovky Bumbálka

Článek

Při havárii nákladní lanovky zahynul muž, další čtyři lidé, dvě děti a dvě ženy, byli zraněni. Policie případ vyšetřuje pro podezření z usmrcení z nedbalosti a ublížení na zdraví z nedbalosti.

"Do jaké míry provozovatel tohoto zařízení věděl o tom, že veze osoby, a nikoliv náklad, nechť posoudí příslušné policejní orgány," uvedla asociace.

BEZ KOMENTÁŘE: Lano špindlerovské lanovky nevydrželo zátěžVideo: Vladislav Prouza, Právo

Asociace tvrdí, že zařízení nesplňuje definici dráhy tak, jak je v zákoně uvedeno a dále specifikováno v prováděcích vyhláškách. "Zařízení nemohlo a nemůže získat takzvané úřední povolení k provozu lanové dráhy, které vydává Drážní úřad, jelikož není dráhou ve smyslu zákona," uvedla asociace. Zařízení by tak nepotřebovalo ani revizi podle tohoto zákona a ani nemělo příslušná povolení. Bylo postaveno na stavební povolení z roku 1979 a zkolaudováno pro přepravu materiálu.

Lanové dráhy jsou bezpečné 

Podle asociace je zařízení třeba označit spíše za stavební či jiný vrátek, který v bedně dopravoval náklad pro zásobování objektu. "Takovýchto zařízení používaných k soukromým účelům bychom po celé České republice napočítali desítky," tvrdí asociace.

Asociace je přesvědčena o tom, že všechny lanové dráhy v České republice, které jsou provozovány ve smyslu zákona o drahách, spravují zodpovědní provozovatelé. "Podobný případ je u takto vedených a provozovaných drah v podstatě vyloučen a kvalita a bezpečnost lanové dopravy v ČR jsou na nejvyšší možné úrovni a plní nejpřísnější normy," uvedla asociace. Ta také odmítá, aby toto zařízení bylo označováno za lanovou dráhu.

Reklama

Související články

Výběr článků

Načítám