Hlavní obsah

Žalobkyně ujela od nehody, státní zastupitelství vede dál

Právo, Patrik Biskup
Domažlice

O svém případu tvrdí, že jde o prkotinu, která se zbytečně nafukuje. Funkce se proto dobrovolně vzdát nehodlá, přesto, že už jí to bylo doporučeno. Řeč je o vedoucí Okresního státního zastupitelství v Domažlicích Heleně Rakové, která v polovině listopadu způsobila ve městě dopravní nehodu a z místa ujela, ačkoli měla povinnost informovat policisty a vyčkat jejich příjezdu.

Foto: Profimedia.cz

Ilustrační foto

Článek

Ještě půl dne se pak před nimi zapírala, přihlásila se až po více než šesti hodinách. Její obhajoba zní: „Bylo mi špatně“.

„Mluvili jsme spolu a já jsem jí doporučila, aby sama rezignovala na vedoucí funkci. To, jak se po té nehodě zachovala, nevrhá dobré světlo na státní zastupitelství jako instituci,“ řekla v úterý Právu šéfka krajských žalobců Marie Poláková, která je Rakové nadřízená.

Ta si chce nyní v souladu se zákonem o státním zastupitelství vyžádat od policie informace o výsledku vyšetřování nehody, které už je ukončeno. „Potom zvážím další kroky,“ dodala Poláková. Do celé věci se už také vložilo ministerstvo spravedlnosti, které vede vlastní šetření.

Z místa jsem neodjela bezdůvodně. Vám nebo vaší paní nebylo nikdy špatně?
žalobkyně Helena Raková

Raková 14. listopadu kolem jedenácté dopoledne při odbočování z Komenského ulice do ulice U pošty vyjela mimo komunikaci a narazila do zábradlí, na kterém způsobila téměř pětitisícovou škodu. Nevystoupila ani z auta a okamžitě odjela pryč.

Přitom jako specialistka na trestní řízení v dopravě by měla vědět, že řidič, který při nehodě způsobí škodu třetí osobě nebo poškodí obecně prospěšné zařízení, má ze silničního zákona povinnost přivolat policii.

Viděla ji kamera

Smůlu měla v tom, že nehodu zachytila bezpečnostní kamera a navíc jí po nárazu odpadla registrační značka, čehož si nevšimla. Podle ní policisté zjistili, že vůz je psaný na jejího manžela. Ten potvrdil, že tento automobil používá pouze ona.

Policejní hlídka Rakovou na pracovišti nezastihla, doma nikdo neotvíral. Státní zástupkyně se pak sama policistům ozvala telefonem a vymlouvala se, že byla v šoku. Policisté tak znovu vyjeli do jejího bydliště, kde jim otevřel manžel.

„Když policisté chtěli mluvit přímo s řidičkou, dostalo se jim odpovědi, že si vzala prášky a tvrdě spí,“ řekl zdroj obeznámený s případem.

Reportér Práva se pokoušel Rakovou kontaktovat, ale telefony okamžitě pokládala. Reagovala až po čtrnácti dnech na e-mail. Své vyjádření shrnula do dvou vět: „Z místa jsem neodjela bezdůvodně. Vám nebo vaší paní nebylo nikdy špatně?“

V místních novinách si pak postěžovala, že ji mrzí, jaká se kolem toho rozvinula mediální kampaň. „Je to tak nafouknuté, přitom šlo pouze o ohnuté zábradlí. Články ani odezvy nejsou úměrné tomu, co se stalo, taková špína. Kdyby to udělal někdo jiný, nic tak sledovaného by z toho nebylo, ale tohle je u nás, řekla bych, cena za funkci,“ prohlásila Raková.

Ta už to v minulosti měla jednou s funkcí nahnuté. A to když se provalilo, že její manžel zaměstnal ve své firmě policistu odsouzeného za korupci. Aby si tehdy Raková zachovala reputaci, musel expolicista pracovní místo u manžela opustit.

Anketa

Měla by žalobkyně, která bourala a ujela od nehody, odstoupit?
Ano
97,9 %
Ne
2,1 %
Celkem hlasovalo 16225 čtenářů.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám