Hlavní obsah

Žalobkyně připustila, že kvalifikace Janouškovy nehody se může zmírnit

Právo, Josef Koukal

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Pražský podnikatel Roman Janoušek, který v březnu opilý srazil svým vozem 51letou Vietnamku, by skutečně mohl být stíhán pro neúmyslný trestný čin. Vše bude záviset na posudcích, které znalci policii stále ještě nedodali. Zkoumají mimo jiné Janouškovu příčetnost v době spáchání činu.

Foto: TV Prima

Roman Janoušek po nehodě

Článek

Státní zástupkyně Jana Rybenská, která má případ na starost, přitom pro Právo v úterý poprvé připustila, že by znalecké zkoumání mohlo přinést i změnu právní kvalifikace Janouškova činu.

„Teoreticky ano,“ uvedla žalobkyně. „Ale nevím, jestli to tak bude,“ podotkla dále. „Doposud mi nebyly doručeny znalecké posudky. Policejní orgán prodloužil lhůtu pro jejich vypracování,“ vysvětlila Rybenská.

Na základě posudků učiní závěr o zavinění nehody.

Mohl by dostat podmínku

Až doposud je Janoušek obviněn z úmyslného ublížení na zdraví, za které mu hrozí až deset let vězení. Pokud by však byl jeho čin překvalifikován na neúmyslný, mohl by vyváznout s podmínečným trestem.

Vzhledem k tomu, že Janoušek nabídl ženě finanční odškodnění a dohoda o satisfakci je před podpisem, mohl by soud dokonce upustit od jeho potrestání.

„Podstatné je, jestli byl nebo nebyl příčetný, jestli měl zachovány rozpoznávací schopnosti,“ vysvětlila žalobkyně. Pokud by Janoušek byl uznán nepříčetným, musela by státní zástupkyně zkoumat i to, jakým způsobem se do nepříčetného stavu dostal.

„Když vlastním zaviněním, pak je to opilství, pokud nevlastním zaviněním, například z důvodu duševní choroby nebo poruchy, pak je to na zastavení trestního stíhání,“ nabídla teoretické možnosti Rybenská.

Ve hře je i přísnější kvalifikace

Zároveň zdůraznila, že jde čistě o právní a technické instrumenty. „V tuto chvíli takové poznatky nemám, nevím o tom, že by se něco takového dělo. Tudíž vůbec neuvažuji, že bych je aplikovala,“ dodala Rybenská. Kromě zmírnění přichází v úvahu i zpřísnění právní kvalifikace Janouškova činu. Pak by žalobkyně předložila návrh nadřízenému státnímu zastupitelství k zaujetí stanoviska.

Foto: TV Prima

Policisté Romanu Janouškovi po nehodě nenasadili pouta a po výslechu ho pustili.

Při přísnější právní kvalifikaci by totiž Obvodní státní zastupitelství pro Prahu 4 již nebylo příslušným dozorovým orgánem a případu by se muselo ujmout městské státní zastupitelství. „Ve hře jsou všechny varianty,“ zdůraznila Rybenská.

Podle mluvčí královéhradecké policie Ivany Ježkové čekají kriminalisté na znalecké posudky z oboru dopravy, psychologie a psychiatrie a soudního lékařství.

„Bavíme se zhruba o začátku listopadu,“ podotkla mluvčí Ježková k pravděpodobnému termínu dodání všech dobrozdání. „Posudky spolu navzájem souvisejí, takže musíme počkat na všechny, aby byl závěr objektivní,“ vysvětlila Ježková.

Policisté zatím původní obvinění Janouška nepřekvalifikovali a o možnosti takového kroku odmítla Ježková spekulovat.

Dohoda je před podpisem

Do finále dospělo i několikaměsíční vyjednávání právníků Janouška a poškozené ženy o odškodnění. „Jsme téměř před podpisem dohody,“ řekl v úterý Právu zmocněnec poškozené Josef Lžičař. „Zbývá dořešit pár věcí, ale myslím, že k podpisu dojde do čtrnácti dnů,“ podotkl advokát. Kromě dořešení škody na vozidle chce do textu zakotvit i „rezervu“ pro případ, že by se dodatečně ukázalo, že zranění klientky zanechala na jejím zdraví trvalý následek.

Foto: Jan Handrejch, Právo

Právník Romana Janouška Vít Široký (vlevo) a advokát poškozené ženy Josef Lžičař

Lžičař nechtěl jakkoli specifikovat částku, k níž zástupci obou stran došli. „Snad to bude k oboustranné spokojenosti,“ poznamenal Lžičař.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám