Hlavní obsah

Žalobkyně: Odložení případu vláčené ovce za autobusem v Klatovech bylo nezákonné

Právo, Patrik Biskup
Klatovy

Policisté se musí znovu zabývat případem ovce uvázané za autobusem a vláčené po silnici v Klatovech. Jejich rozhodnutí o odložení věci z minulého měsíce, podle kterého se nejedná o trestný čin, ale zřejmě o nešťastnou náhodu, zrušila státní zástupkyně jako nezákonné. Nelíbí se jí především to, že z provedeného prověřování není zřejmé, jak k závěru o nešťastné náhodě vyšetřovatelé dospěli.

Foto: Prima FTV

Autobus v Klatovech za sebou vláčel přivázanou ovci (archivní foto)

Článek

Policisté tvrdí, že v průběhu šetření neprokázali, že by někdo úmyslně uvázal ovci za autobus, aby byla po jeho vyjetí usmýkána na silnici k smrti. „V tomto případě se jednalo zřejmě o nešťastnou náhodu,“ napsali v usnesení o odložení věci.

Žalobkyně argumentuje tím, že je zcela zřejmé, že někdo ovci k autobusu přivázal, přičemž musel být minimálně srozuměn s možností, že si jí řidič autobusu před odjezdem nevšimne, a může tedy dojít ke smrti zvířete usmýkáním.

„Za této situace nelze konstatovat, že se nejedná o podezření z trestného činu. Pokud pachatel takového jednání nebude zjištěn, a prokáže-li se, že řidič o přivázání ovce nevěděl a ani nemohl vědět, pak by bylo namístě učinit rozhodnutí o odložení věci s tím, že se nepodařilo zjistit skutečnosti opravňující zahájit trestní stíhání,“ vysvětlila šéfka klatovského státního zastupitelství Jiřina Vítovcová s tím, že policisté věc uzavřeli přinejmenším předčasně, aniž by řádně vyhodnotili všechny zjištěné skutečnosti.

Vláčel ji dva kilometry

Nechutná událost se odehrála 14. října, kdy z areálu dopravní firmy Autobusy VKJ vyjel ráno na linku Klatovy–Nýrsko autobus, který měl zvíře přivázané provazem k tažnému zařízení a vláčel ho za sebou nejméně dva kilometry.

Šofér autobusu tvrdil, že před jízdou zkontroloval motor v zadní části vozu a žádnou ovci tam neviděl. Že za sebou táhne zvíře, zjistil, až když ho na to upozornili jiní řidiči. Mrtvou ovci přivázanou za hlavu odřízl, naložil do zavazadlového prostoru a po dojetí linky předal svému šéfovi. Ten ji pak odvezl k veterináři. U výslechu majitel firmy řekl, že v areálu chová ovce, ale že by někdy on sám nebo některý ze zaměstnanců přivázal ovci k zaparkovanému autobusu, popřel.

Chybí vyjádření veterináře

Policisté případ šetřili pro podezření z přečinu týrání zvířat, což by bylo za předpokladu, kdyby se ukázalo, že ovce byla za autobusem přivázaná živá a k její smrti došlo až po jeho rozjetí usmýkáním. A právě tady spatřuje žalobkyně další pochybení, neboť ve spise chybí vyjádření veterináře, který měl ovci následně prohlédnout. Mohl by se tak vyjádřit k příčině smrti. V této souvislosti policisté pouze zmínili pouze výpověď majitele firmy, podle kterého měla ovce stržený vaz.

V souvislosti s touto událostí se spekulovalo o tom, že může jít o součást konkurenčního boje dvou místních dopravců, kteří mezi sebou válčí o zákazníky na lince Klatovy–Nýrsko. To se ale nepotvrdilo.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám