Hlavní obsah

Žalobkyně chce pro exstrážníka za zastřelení muže 15 až 20 let vězení

– Hradec Králové
Právo, Vladislav Prouza

Krajský soud v Hradci Králové se ve čtvrtek opět zabýval střelbou ve Vysokém Mýtě. Bývalý strážník Pavel Koblížek tam měl po incidentu před diskotékou zastřelit 21letého Radka Svobodu a těžce zranit jeho 26letého bratra Lukáše. Původně ho soud osvobodil, po zásahu vrchního soudu se ale případem musel zabývat znovu. Žalobkyně Koblížkovi tentokrát navrhla trest za pokus o vraždu, tedy 15 až 20 let.

Foto: Vladislav Prouza, Právo

Obžalovaný Pavel Koblížek (vpravo) s advokátem Jiřím Teryngelem

Článek

Kraji pražský soud vytkl, že náležitě v rozporu se zákonem nevyhodnotil okolnosti střelby a výpovědi některých svědků. Koblížkovi obviněnému zprvu z vraždy a nakonec obžalovanému z pokusu o zabití Faltusová navrhla trest za pokus o vraždu v dolní hranici sazby.

Advokát Jiří Teryngel trval na nutné sebeobraně klienta.

Faltusová převzala případ po Milanu Vackovi, jenž se více méně ztotožnil s osvobozujícím rozsudkem. Soud případ odročil na pátek, kdy lze očekávat rozsudek.

Jeden na mě skočil, povalil mě a začal škrtit
obžalovaný

Čin bývalého policisty a strážníka městské policie, jenž v silné opilosti střílel po předchozím incidentu na diskotéce po střízlivých a neozbrojených lidech, hodnotil loni v listopadu soud jako nutnou obranu. „Obrana, aby měla smysl, musí být účinnější nežli útok,“ zdůvodnil tehdejší verdikt soudce Petr Mráka, který případ s obměněným senátem opět soudí.

Incident se odehrál v noci na 21. prosince 2014 před diskotékou Stodola ve Vysokém Mýtě, kam alkoholem posílený Koblížek v době volna spolu s bratrem a dalším kumpánem přijel autem. Muži se podle obžaloby snažili dostat zadarmo dovnitř pod záminkou policejní akce. Trojice narazila na odpor ochranky podniku bratrů Svobodových, načež kdosi z podnapilých výtržníků vystříkal na schodišti klubu ampuli se slzotvorným plynem.
Dvojice bratrů začala útočníky pronásledovat s úmyslem předat je policii. Koblížek, údajně z panického strachu o holý život, odpověděl nejprve v rychlém sledu výstražnou a posléze obrannou střelbou z legálně drženého devítimilimetrového revolveru Smith Kulky zabily otce tříletého kluka a těžce zranily jeho bratra.

Spor o zbraň

„Koblížka jsme chtěli zadržet do příjezdu policie. Vytáhl na mne zbraň. Schoval jsem se za zaparkovaná auta. Potom ho Svobodovi začali pronásledovat. Slyšel jsem, jak nadávali, nikoliv vyhrožovali,“ popsal ve čtvrtek situaci bezprostředně před smrtící střelbou jeden ze svědků.

Jeho výpověď o namířené zbrani v Koblížkově ruce nějaký čas před potyčkou potvrdil i další z předvolaných účastníků diskotéky. „Dvojice sekuriťáků a Koblížek stáli tak dva až pět metrů od sebe. Koblížek vytáhl zbraň a namířil na ně,“ tvrdil svědek.

Koblížek trval na sebeobraně vyvolané strachem o holý život „Jeden na mě skočil, povalil mě a začal škrtit. Nemohl jsem dýchat a zmáčkl spoušť revolveru,“ vypověděl při loňském procesu Koblížek, jenž navzdory pudu sebezáchovy projevil podle tehdejšího výroku soudu naopak tolik sebekontroly, že pronásledovatele rovnou nezabil, nýbrž střelil do třísel s úmyslem co nejméně ublížit.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám