Hlavní obsah

Zmocnil se mě strach, řekl u soudu strážník obžalovaný kvůli zabití vyhazovače

Právo, Ludmila Žlábková

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Hradec Králové
Aktualizováno

Krajský soud v Hradci Králové začal v pondělí projednávat střelbu před diskotékou Stodola ve Vysokém Mýtě, po které zůstali nedaleko budovy klubu jeden mrtvý (21) a další smrtelně zraněný člověk (26). Tehdejší strážník městské policie Pavel Koblížek (43) se zpovídá z pokusu o zabití. Hrozí mu pět až 12 let vězení.

Foto: Ludmila Žlábková, Právo

Pavel Koblížek (vpravo) u Krajského soudu v Hradci Králové

Článek

K incidentu mezi obžalovaným, který dnes pracuje jako skladník, a členy ostrahy klubu došlo po půlnoci v noci na 21. prosince. Obžalovaný spolu se svým bratrem a známým chtěli jít na diskotéku, ale vstupné 150 korun se jim zdálo hodně. Koblížek proto vytáhl služební průkaz a dožadoval se podle svědka incidentu volného vstupu. On sám, nebo někdo z jeho doprovodu, následně také nastříkal do místnosti pepřový sprej.

Když už jsem nemohl dýchat, zmáčkl jsem spoušť revolveru.
obžalovaný

Tím spor začal. Obžalovaný se ale vinen necítí, zbraň prý použil v sebeobraně. „Otočili jsme se a odcházeli. Po určité chvíli jsem slyšel hluk a křik: Chyťte ho. A stůj, ty fízle, ať tě sejmem,“ vypověděl Koblížek u soudu.

Proč za ním asi čtyři muži vyrazili, prý neví. „Měl jsem strašný strach. Vytáhl jsem pistoli, vystřelil varovný výstřel. Myslel jsem, že jejich útok ustane,“ pokračoval.

Vystřílený revolver

Místo toho došlo k potyčce, při níž bývalý strážník opět zbraň použil. „Ustupoval jsem dolů z kopce, dva z nich mě dostihli, jeden na mě skočil a povalil mě. Snažil jsem se ho zbavit, začal mě škrtit, strkal jsem do něj. Když už jsem nemohl dýchat, zmáčkl jsem spoušť revolveru. Útok pokračoval, potom jsem revolver přiložil k noze druhého útočníka a vyšla rána, potom přiběhl ten třetí, který mě kopl,” řekl Koblížek, který tvrdí, že udělal vše pro to, aby k rvačce nedošlo.

„Volal jsem, ať mne nechají být. Bylo to čistě pro moji sebeobranu. Přišlo mi, že mě ženou jak divou zvěř. Nevím, proč taková nenávist. Jenom proto, že jsem policista?“ ptá se muž, který vystudoval střední školu policejní a téměř 22 let pracoval u státní nebo městské policie. Strážníkem byl posledních sedm let.

Nepochybné je, že pětiranný revolver měl vystřílený válec. Sám Koblížek ví pouze o třech výstřelech - první, varovný, a dva, které zasáhli poškozené. „Čtvrtá střela skončila v okně vedlejšího domu. Co se týče páté rány, ta není zjištěna. Nepochybně ale musela být vystřelena,“ řekl státní zástupce Milan Vacek s tím, že první poškozený utrpěl devastující poranění vnitřních orgánů a zemřel na vnitřní krvácení. Druhý poškozený byl také vážně zraněn, ale podařilo se ho zachránit díky včasné lékařské pomoci.

Řídil pod vlivem

Jednání Koblížka bylo původně kvalifikováno jako pokus o vraždu. „V průběhu vyšetřování se však ukázalo, že ta věc není tak jednoznačná. Proto kvalifikace zabití v současné době nejvíce odpovídá výsledkům přípravného řízení,“ uvedl státní zástupce Milan Vacek.

Hlavní líčení je naplánováno až do čtvrtka 22. října. Počátkem listopadu čeká obžalovaného ještě další soud, spojený s touto kauzou, a to v Ústí nad Orlicí. Zpovídat se bude z ohrožení pod vlivem návykové látky, protože na diskotéku přijel po vypití několika piv osobním automobilem.

Reklama

Související témata:

Související články

Výběr článků

Načítám