Hlavní obsah

Žalobce podržel aktéry pochybného konkurzu, ti zaměstnali jeho dceru

Právo, Patrik Biskup
Plzeň

Žalobce z Krajského státního zastupitelství v Plzni Augustin Hrbotický se před čtyřmi lety zasadil o zastavení policejního vyšetřování pochybného konkurzu na golfové hřiště Cihelny u Karlových Varů, kvůli kterému nyní čeká Česko mezinárodní arbitráž téměř o miliardu korun.

Článek

Tehdejší jeho aktéři, kteří na údajně zmanipulovaném prodeji golfového areálu získali značný majetkový prospěch, nyní zaměstnávají Hrbotického dceru, také právničku.

Podle údajů z České advokátní komory zaměstnává Evu Hrbotickou plzeňský advokát Petr Víška. Ten ve zmiňovaném konkurzu zastupoval věřitele a podle návrhu tehdejší správkyně konkurzní podstaty Aleny Kasalové souhlasil s prodejem areálu výrazně pod cennou. Práci pro Hrbotickou zajišťuje i Kasalová, která je rovněž advokátkou a má kancelář na stejné adrese jako Víška.

A právě Kasalová může žalobci Hrbotickému vděčit za to, že neskončila před soudem. Detektivové z protikorupční policie ji totiž v souvislosti s popisovaným konkurzem obvinili z trestného činu porušování povinnosti při správě cizího majetku za to, že jako konkurzní správce řádně nespravovala svěřený majetek úpadce.

Hrbotický v pozici dohledového státního zástupce uložil dozorující státní zástupkyni, aby usnesení policejního orgánu o zahájení trestního stíhání zrušila jako nezákonné a neodůvodněné.

Podřízená státní zástupkyně ale odmítla pokyn splnit s tím, že stíhání je podle jejího názoru v pořádku. Hrbotický proto ze své iniciativy trestní věc dotyčné žalobkyni odňal a sám zbavil Kasalovou obvinění. Přitom Ústavní soud dal za pravdu dozorující státní zástupkyni s tím, že zákonné předpoklady pro zahájení trestního stíhání Kasalové byly splněny.

Odškodnění chce německý podnikatel

Sporné prohlášení konkurzu napadl německý podnikatel Peter Franz Vöcklinghaus. Z projektu, do něhož jako hlavní investor vložil více než 200 miliónů korun, jej prý vyšachoval český společník.

Ten údajně za jeho zády a za pomoci dalších lidí zorganizoval velmi rychlý konkurz a hřiště v atraktivní lokalitě prodali mimo dražbu jen za 60 miliónů korun. Vöcklinghaus nyní cestou arbitráže požaduje po ČR úhradu škody v řádech stamiliónů za neochráněné investice.

„Já k tomu nic říkat nebudu. S takovou otázkou se obraťte na mého šéfa,“ reagovala Hrbotická na dotaz, jakým způsobem se k práci u advokáta Víšky dostala. Víška tvrdí, že o žádnou protislužbu Hrbotickému nejde. „Byla jediná ochotná jít do zaměstnaneckého poměru. To mě vyhovuje. Tak jsem si ji vybral,“ vysvětlil Víška.

Bývalý vrchní státní zástupce Hrbotický se snažil své dceři vyšlapat cestičku již dříve a způsobem, který také vzbuzoval pochybnosti. Poté, co neuspěla u zkoušek na státní zastupitelství, nastoupila jako koncipientka k advokátovi Vlastimilu Skopečkovi. Ten v té době zastupoval jednoho bývalého starostu ze západních Čech, kterého policie stíhala pro podezření z úvěrového podvodu a porušování povinností při správě cizího majetku.

Hrbotický trestní stíhání starosty zrušil. To kritizoval tehdejší prezident republikové Unie státních zástupců Arif Salichov, podle něhož se měl Hrbotický z trestní věci vyloučit tak, jak to v takových případech ukládá trestní řád. Hrbotický přesto trval na tom, že podjatý není a pod jeho dozorem už žádné obvinění v této kauze nepadlo.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám