Hlavní obsah

Žalobce podal stížnost kvůli amnestii pro aktéry kauzy Union Banky

Právo, Aleš Honus

Tlačítkem Sledovat můžete odebírat oblíbené autory a témata. Články najdete v sekci Moje sledované a také vám pošleme upozornění do emailu.

Stížnost proti nedávnému usnesení o zastavení trestního stíhání bývalých manažerů Union Banky z důvodu amnestie si podal dozorující státní zástupce Karel Kalda. Žalobce to v pondělí potvrdil Právu.

Foto: Aleš Honus, Právo

Před soudem stanul také jeden z bývalých generálních ředitelů Union Banky Jiří Babiš.

Článek

Žalobce stížnost podal i přesto, že výklad amnestie je zcela jasný a prezidentův pardon se Union Banky nepochybně týká. „Jde o blanketní stížnost, kterou se vytváří prostor pro případ, že by Ústavní soud zrušil druhý článek amnestie,“ řekl Kalda s tím, že pokud by stížnost nepodal, rozhodnutí o zastavení trestního stání by nabylo právní moci.

Jak Právo jako první informovalo na začátku ledna, ostravský krajský soudce Igor Krajdl zastavil stíhání všech obžalovaných už několik dní po novoroční amnestii Václava Klause. Učinil tak proto, že trestní stíhání trvá déle než osm let. V kauze byli obžalováni Jiří Babiš, Miroslav Fučík, Tomáš Michal, Tomáš Seidler a Alena Pejčochová. Mezi obviněnými byl původně také bývalý generální ředitel Komerční banky Radovan Vávra, který vedl Union banku v době jejího krachu. Po zásahu Vrchního státního zastupitelství v Olomouci ale bylo stíhání Vávry později zastaveno. [celá zpráva]

Stížnost i v kauze Berka

Trestná činnost obžalovaných spočívala v poskytování rizikových nestandardních úvěrů osobám, které byly spřízněny s Union bankou. Jak stojí v obžalobě, spornými úvěry manažeři způsobili v letech 1999 až 2002 škodu za skoro čtyři miliardy korun. Krátce poté se banka dostala do problémů a v roce 2003 jí ČNB odebrala bankovní licenci a soud ji poslal do konkursu.

Všichni obžalovaní svou vinu dodnes odmítají a uvádějí, že jejich jednání naopak bylo motivováno snahou bance pomoci.

Kauza Union Banka není jediný případ, ve kterém si státní zástupci podávají stížnosti proti prezidentské amnestii. V minulých dnech byla vznesena podobná stížnost například v případu konkurzního správce Berky. [celá zpráva]

Ministr spravedlnosti Pavel Blažek (ODS) se před několika dny nechal slyšet, že stížnosti budou podle jeho informací podány ve všech velkých kauzách, na kterých se vztahuje kontroverzní článek dvě prezidentské amnestie.

Reklama

Související témata:

Výběr článků

Načítám